De Chinese muntjak leeft in subtropische bosgebieden in China en Taiwan. Zij worden voornamelijk gezien in de buurt van steile ravijnen, waar zij dekking kunnen zoeken wanneer dit nodig is. Ze zijn ook te vinden in Engeland, waar zij in 1900 geïntroduceerd zijn.

Wat eet hij graag?

De muntjak is een omnivoor. De diersoort eet bamboe, zaadjes, boomschors en fruit, en jaagt daarnaast ook op kleinere zoogdieren en op grond nestende vogels.

Blaffen 

Muntjaks hebben geurklieren onder hun ogen. Mannetjes markeren hun territorium door met het voorhoofd over de grond en langs bomen en takken te wrijven. Als een muntjak zich bedreigd voelt, produceert hij een diep, blaffend geluid; muntjaks worden daarom ook wel blafherten genoemd.

Tekeningen

Het mannetje heeft een V-vormige tekening op het voorhoofd, die overgaat in het gewei. Vrouwtjes hebben een diamantvormige tekening en dragen geen gewei.