Cavia's komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. Daar leefden ze vroeger zowel op de laaggelegen vlaktes als op grotere hoogte in de bergen. Inmiddels leven er geen cavia's meer in het wild. Deze caviasoort is dus gedomesticeerd.

Wat eet hij graag?

Cavia's voeden zich met gras, kruiden en andere planten. 

Geliefd dier

In Zuid-Amerika worden cavia's al sinds 5000 voor Christus als huisdier gehouden. Daarnaast werden cavia's aanbeden door de vroegere inwoners van Peru, waardoor ze ook vaak in oude kunstwerken te zien zijn. Tussen 1200 en 1500 na Christus zijn er door selectie verschillende soorten cavia's gefokt. De Spanjaarden, Engelsen en Nederlandse koopvaardijschepen namen deze cavia's mee naar Europa, waar het exotische huisdieren werden voor rijke mensen. Deze dieren zijn de voorouders van de huidige tamme cavia's.

Geluidjes

Wat veel mensen niet weten is dat cavia's een breed scala aan geluidjes kunnen reproduceren. Ze maken niet alleen het welbekende piepende geluid. Dit wordt ook wel fluiten genoemd, en het wordt gebruikt om opwinding te uiten en om elkaar te vinden. Daarnaast kunnen ze knorren, gillen, klappertanden en brommen.