De brilbladneusvleermuis komt uit tropische, vochtige bossen in Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven meestal op hoogtes tot 1000 meter, maar soms ook tot 1500 meter.

Wat eet hij graag?

Dit vleermuisje eet het liefst fruit zoals banaan en guave, zaadjes en pitten. Soms eten ze ook nectar, en af en toe vangen ze insecten. Net als andere dieren (zoals de muskaatduif), zorgen deze vleermuisjes er met hun poep voor dat de zaden verspreid worden. 

Sociaal gedrag

De brilbladneusvleermuis leeft in groepen van honderd tot duizenden individuen in grotten, holle bomen, tunnels of leegstaande huizen. De mannetjes leven, totdat ze een harem hebben, in aparte groepen. Als ze wat ouder en sterker worden krijgen ze 10 tot 20 vrouwtjes. Deze families blijven in elkaars buurt, vooral wanneer ze gaan slapen. 

Rare verhoudingen

Er worden bij de brilbladneusvleermuis meer mannetjes dan vrouwtjes geboren. Omdat de vrouwtjes echter langer leven, zijn er bij volwassen dieren uiteindelijk evenveel mannetjes als vrouwtjes.
 

Is geadopteerd door: