De bonte muskaatduif komt voor in regenwouden, mangrovebossen en kleine eilanden aan de kust van Zuidoost-Azië, India en Australië.

Wat eet hij graag?

Fruit, het liefst eten ze vruchten van de muskaatboom. Hierdoor kreeg de bonte muskaatduif zijn naam. Van de muskaatboom komt de nootmuskaat die de mens in gerechten gebruikt als smaakmaker.

Honkvast

Bonte muskaatduiven zijn goede, sterke vliegers. Op zoek naar voedsel vliegen ze in groepen van eiland naar eiland. Te ver gaan ze niet op een dag, zodat ze ’s avonds weer terug kunnen vliegen naar hun vaste slaapplek. 

Open bek

Het lekkerste fruit plukken bonte muskaatduiven direct van de boom. Vruchten zo groot als een pruim slikken ze met pit en al door. Dit kunnen deze vogels doen door hun snavel zo ver mogelijk open te sperren.