De blauwkeelara komt uitsluitend voor in het noordelijke deel van centraal Bolivia. Hij leeft voornamelijk op de savanne en nestelt zich ’s nachts in een van de palmbomen die dit gebied rijk is.

Wat eet hij graag?

De voorkeur van de blauwkeelara gaat uit naar (palm)noten, daarnaast eet hij ook zaden, bladknoppen en vruchten.

Dode palmboom

Blauwkeelara’s leven in kleine stukken bos omringd door open grasland. In deze ‘boseilanden’ maken ze hun nest, het liefst in een dode palmboom. Veel van deze bomen zijn deels uitgehold door grote insectenlarven, waardoor er ruimte is ontstaan voor een nest. Er zijn niet veel geschikte nestbomen, waardoor blauwkeelara’s andere vogels als groenvleugelara’s te slim af moeten zijn om een plek te bemachtigen.

Gekleurde iris

De iris van de blauwkeelara verandert steeds van kleur. Bij de geboorte is deze zwart, maar wordt al snel bruin, vervolgens grijs en later wit. Bij volwassen vogels is deze geel. Oude papegaaien hebben een goudkleurige iris.

Zoek de verschillen

De blauwkeelara wordt vaak verward met de blauwgele ara. Dit komt doordat deze twee soorten voornamelijk geel en blauw van kleur zijn en daardoor erg op elkaar lijken. Het meest opvallende verschil tussen deze ara’s zit in de kop: de veertjes rond de ogen, keel en snavel van de blauwgele ara zijn zwart, en die van de blauwkeelara blauw.