De blauwe pijlgifkikker komt voor in de tropische regenwouden van Suriname, Frans-Guyana en Brazilië. Deze gebieden hebben een hoge luchtvochtigheid. De blauwe pijlgifkikker leeft op het droge, bijvoorbeeld in holle boomstammen of bromelia’s. Om te kunnen overleven moet zijn huid vochtig blijven, daarom leeft hij altijd in de buurt van (regen)water.

Wat eet hij graag?

De blauwe pijlgifkikker eet voornamelijk mieren, hier heeft hij een deel van zijn giftigheid aan te danken. Andere insecten staan ook op zijn menu, zoals termieten, fruitvliegen en kleine rupsen.

Handige kleur

Vijanden van de blauwe pijlgifkikker zijn onder andere slangen en grote spinnen. Toch zullen de meeste vijanden hem mijden. Zijn felle blauwe kleur waarschuwt hen namelijk dat hij giftig is, dit gif wordt via de huid afgescheiden. Hierdoor is de blauwe pijlgifkikker niet schuw en hupt hij vaak actief rond in zijn territorium.

Hartvormig

Blauwe pijlgifkikkers hebben vier tenen aan elke poot. Aan elke teen zitten hechtschijven die ze gebruiken bij het klimmen. Bij het vrouwtje zijn deze hechtschijven rond en bij het mannetje hartvormig en groter.
 

Is geadopteerd door: