De blauwe pauw komt voornamelijk voor in Sri Lanka en India. Van het laatste land is het zelfs de nationale vogel. Ze leven in open bosgebieden, vaak in de buurt van een rivier of ander water.

Wat eet hij het liefst?

Blauwe pauwen zijn omnivoren: ze eten alles. Ze eten niet alleen graan, gras en bamboe, maar ook insecten, wormen, hagedissen en slakken. Om te helpen met het verteren van het voedsel, slikken ze ook kleine steentjes in die bijvoorbeeld helpen met het malen van graan. 

Blauw of bruin

Het verschil tussen een haan en een hen is bij blauwe pauwen goed te zien. De blauwe hanen hebben opvallende pronkveren, ofwel een sleep. De sleep kan wel 1,5 meter lang worden en is bedekt met ‘pauwenogen’. Tijdens de balts zetten ze de sleep uit, om indruk te maken op de hennen. De hennen missen de pronkveren en zijn bruin van kleur. 

Hoe meer ogen, hoe meer kans

Hanen met de grootste en best onderhouden sleep hebben de meeste kans op nageslacht. Ook het aantal ogen op de sleep heeft invloed op het paring succes. Tijdens het paarseizoen paren de hanen met ongeveer zes verschillende hennen. De hennen leggen 3 tot 5 eieren en broeden deze in ongeveer 28 dagen uit. Als de kuikens uit het ei komen, hebben ze een volledig verenpak en een week later kunnen ze al vliegen. Toch verlaten ze hun moeder dan nog niet, omdat de jongen voor hun voedsel nog een paar weken afhankelijk zijn van de hen.