De beverrat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt ook in Europa, Azië en Noord-Amerika gehouden voor zijn pels. Daar leeft de beverrat bij moerassen en rivieren. Vooral op plekken met veel vegetatie langs de oevers.

Wat eet hij graag?

Hij eet voornamelijk aquatische vegetatie: stengels, bladeren, wortels en zelfs bast.

Bever of rat

De naam doet anders vermoeden, maar de beverrat is geen bever, en ook geen rat. Het knaagdier wijkt door zijn lange en ronde staart af van de bever en is groter dan ratten. Bovendien ziet zijn kop er heel anders uit.

Activiteiten

Beverratten zijn ’s nachts het meest actief. De activiteiten bestaan voornamelijk uit eten, hun vacht verzorgen en zwemmen. Beverratten kunnen wel meer dan tien minuten onder water blijven, zonder adem te halen. Ze maken platformen van vegetatie (bijvoorbeeld riet) waarop ze eten en hun vacht verzorgen. Als schuilplaats bouwen beverratten holen of tunnels in oevers en waterkeringen. De tunnels zijn complex en kunnen uitgroeien tot 15 meter of langer. De beverratten blijven over het algemeen hun hele leven in één gebied. Ze leven in groepen van ongeveer twee tot dertien dieren, voornamelijk volwassen vrouwtjes en één volwassen mannetje. Jongere mannetjes leven meestal solitair.