De beermarter leeft in de bossen van Zuid- en Zuidoost-Azië. Hij zit voornamelijk in bomen, maar komt ook op de grond. Omdat hij vrij groot en zwaar is, kan hij niet zo gemakkelijk van boom tot boom springen.

Wat eet hij graag?

Hoewel de beermarter wordt geclassificeerd als carnivoor of vleeseter, zorgt zijn traagheid ervoor dat hij niet vaak achter levende prooien aan zit. In plaats daarvan eet hij gevarieerd voedsel, met name fruit. Ook eet de beermarter kuikens, eieren, aas, insecten, knaagdieren, hagedissen en bladeren. Soms duikt hij zelfs in het water, op zoek naar vis.

Handige staart

Als een van de weinige roofdieren, heeft de beermarter een grijpstaart. Deze gebruikt hij als een soort vijfde hand en dient als steun of om takken naar zich toe te trekken. De beermarter gebruikt zijn staart ook om zijn territorium af te bakenen, door langs bomen te strijken en op die manier een geur te verspreiden die een beetje op de geur van warme popcorn lijkt. Ook huilt hij om zijn aanwezigheid bekend te maken bij andere beermarters. 

Vijanden

Beermarters hebben weinig natuurlijke vijanden. Omdat het relatief grote carnivoren zijn, zijn er weinig dieren die hen kunnen doden. De enige twee diersoorten die bekend staan als roofdieren voor de beermarter zijn tijgers en wilde honden. Bedreigingen voor beermarters zijn ontbossing, ze worden gevangen om als huisdier gehouden te worden en bejaagd voor hun vlees. Dit zorgt ervoor dat de populatie beermarters in het wild daalt en het maakt deze diersoort kwetsbaar.
 

Is geadopteerd door: