De Baardagame is een hagedis die voorkomt in het binnenland van Australië. Hij voelt zich thuis in woestijnachtige gebieden, kreupelhout en droge bossen.

Wat eet hij graag? 

Baardagame zijn omnivoren. Het liefst eten de dieren planten of insecten. Als het nodig is eten ze ook kleine knaagdieren of andere hagedissen. 

Stekelige baard

De stekelige baard van de baardagame heeft meerdere functies. Zowel mannetjes als vrouwtjes gebruiken hun baard om bijvoorbeeld agressie te tonen. Daarnaast gebruikt het mannetje zijn baard om een vrouwtje mee te imponeren en verleiden. 
Om hun baard nog indrukwekkender te maken blazen ze hun baard op. 

Zwaaien

Als een baardagame zich bedreigd voelt gaat hij “zwaaien”. De baardagame staat op drie poten en zwaait zijn vierde poot langzaam rond. Dit doen ze vaak om zich te onderwerpen aan een grotere en agressievere baardagame. Een vrouwtje zwaait ook met haar poot om een paringspoging van een mannetje af te wijzen.