Let op: de axolotl is tijdelijk uit de collectie. De axolotl komt van nature voor in twee koude en diepe meren in Mexico, het Chalcomeer en het Xochimilcomeer. Door verstedelijking, verdroging en vervuiling van dit gebied is het Chalcomeer drooggelegd en wordt het dier ernstig bedreigd.

Wat eet hij graag?

De axolotl eet wormen, kikkervisjes, insectenlarven en kleine visjes. De prooi moet wel bewegen voordat ze herkend worden als voedsel. Omdat de axolotl geen tanden heeft, eet hij zijn prooi op door het op te zuigen. 

Neotenie

De axolotl is een salamander, maar blijft in het groeiproces steken in het stadium van de larve. Wel is hij in staat om zich voort te planten. Dit verschijnsel heet neotenie – het behoud van jeugdkenmerken terwijl het dier wel geslachtsrijp is. Ze missen een hormoon waardoor ze nooit metamorfoseren tot hun volwassen uiterlijk. Wanneer de situatie het vereist, kan een axolotl zich volgens diverse onderzoeken wel verder ontwikkelen tot een volgroeide salamander. 

Regeneratie

Wanneer de axolotl een wond heeft of een lichaamsdeel verliest, kan hij deze volledig herstellen. Dit gaat zelfs zo ver dat complete organen zoals de lever, nieren en zelfs hersenen opnieuw aangemaakt kunnen worden als dat nodig is. Axolotls maken geen littekenweefsel aan, waardoor alles er als nieuw uitziet.