Alpensteenbokken leven in berggebieden. Op een hoogte tot 3200 meter. Zoals de naam al doet vermoeden komen deze steenbokken oorspronkelijk uit de Alpen van Oostenrijk, Zwitserland en Italië, Duitsland en Frankrijk. 's Zomers leven ze in het hooggebergte, bij voorkeur boven de boomgrens. 's Winters zakken ze af naar lagere gebieden op zoek naar sneeuwvrije terreinen.

Wat eet hij graag?

De Alpensteenbok is een herbivoor. Hij eet grassen, kruiden, bladeren, scheuten en schors.

Kleine kuddes

Vrouwtjes leven in kleine kuddes, met een dominant vrouwtje als hoogste in rang. Ook de mannetjes leven in kleine kuddes, totdat het paarseizoen begint. Dan leven ze solitair en zijn ze agressief naar elkaar.

Jongen

Per worp krijgt een vrouwtje meestal één jong, soms twee. Al snel na de geboorte kunnen de jongen lopen. Ze huppelen en klauteren als volwassen steenbokken rond. Dit is noodzakelijk omdat de jongen met hun moeder mee de bergen in moeten kunnen. Hiervoor is beheersing van het bergbeklimmen en een goed evenwichtsgevoel erg belangrijk. De jongen worden ongeveer een half jaar door hun moeder gezoogd. Bij gevaar beschermt zij haar jong door vijanden aan te vallen met haar hoorns of door ze af te leiden.
 

Is geadopteerd door: