Alpaca’s zijn gedomesticeerde dieren en komen vanuit origine uit het centrale en zuidelijke gedeelte van het Andesgebergte. Tegenwoordig leven alpaca’s ook in de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Australië en Nederland. Ondanks de toename buiten hun oorspronkelijke grondgebied, leeft nog steeds 99% van de alpaca’s in Zuid-Amerika.

Wat eet hij het liefst?

De alpaca is een echte grazer. Hij eet daarom het liefst grassen en andere planten zoals bladeren en bloemen.

Soort hummend geluid

Alpaca's produceren een breed scala aan geluiden. Het meest gebruikelijke geluid is een soort hummend geluid. Dit geluid wordt geproduceerd onder verschillende omstandigheden, zoals angst of een verandering in de omgeving. In stressvolle situaties produceren alpaca’s een luid geschreeuw. 

Warmer en sterker dan schapenwol

De vacht van de alpaca is een belangrijk product. Het totale gewicht van de vacht van een volwassen alpaca varieert tussen vier à zes kg. De vacht wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals schoenen, en is warmer en sterker dan bijvoorbeeld schapenwol.