De Afrikaanse wilde hond komt voor in Oost- en Zuid-Afrika. Hij leeft in licht beboste streken en op savannes, steppen en graslanden, zowel in laagland als in bergen.

Wat eet hij graag?

De Afrikaanse wilde hond is een roofdier en jaagt voornamelijk op kleine en middelgrote antilopesoorten. Prooien kunnen variëren van zo klein als een haas tot zo groot als een zebra.

Efficiënte jager

Afrikaanse wilde honden leven in groepen tot 40 dieren. Gemiddeld bestaat een roedel uit zeven tot vijftien dieren, met aan het hoofd een dominant paartje. Ze staan bekend als zeer efficiënte jagers. De jacht van de Afrikaanse wilde hond is een drijfjacht: de prooi wordt door een groep opgedreven en na een achtervolging van 50 meter tot enkele kilometers overmeesterd. Door hun goede conditie zijn ze in staat hun prooi uit te putten, en gezamenlijk kunnen ze dieren doden die veel groter zijn dan zijzelf. Bij de jacht haalt de Afrikaanse wilde hond snelheden van wel 55 kilometer per uur. Na drie maanden gaan de jongen mee jagen.

Bedreigd

De Afrikaanse wilde hond is een bedreigde diersoort . Hij is in het verleden genadeloos vervolgd door de mens. Zo is hij bestreden met vallen, klemmen en gif. Ook viel hij ten prooi aan ziektes van gedomesticeerde honden, zoals hondsdolheid. Vroeger kwam de Afrikaanse wilde hond voor in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Alleen in dichte bossen en extreme woestijngebieden was hij niet te vinden. Tegenwoordig zijn slechts gefragmenteerde populaties over, voornamelijk in beschermde gebieden.

ARTIS steunt

ARTIS steunt de natuurbehoudorganisatie Painted Dog Conservation. Deze organisatie heeft tot doel om door middel van actie, voorlichting en onderzoek de Afrikaanse wilde hond in Zimbabwe te beschermen. De financiële steun van ARTIS komt geheel ten goede aan de organisatie van meerdaagse safarikampen voor kinderen via het zogenaamde Iganyana Children’s Bush Camp Program. Lees meer over dit project

Is geadopteerd door: