De Afrikaanse pinguïn leeft langs de kusten van Namibië en Zuid-Afrika, in zee, op zandgronden en tussen de rotsen. De maximumleeftijd van de pinguïn is ongeveer 30 jaar.

Wat eet hij graag?

De Afrikaanse pinguïn eet alleen uit de zee. Op zijn menu staan wel 25 soorten vis, achttien soorten kreeft en drie soorten inktvis. Hij heeft een sterke zware snavel en een stekelige tong die een goede greep biedt op de vaak glibberige prooi. Om aan voedsel te komen moet hij zes tot twintig meter diep duiken. Om goed te kunnen zinken, heeft hij zware, massieve botten. Hij kan minutenlang zijn adem inhouden. Tijdens het duiken wordt het zuurstofverbruik in het lichaam beperkt. Toch gebruikt de pinguïn veel energie, omdat hij veel lichaamswarmte verliest aan het koude zeewater. Hij moet daarom veel eten, ongeveer 400 tot 1000 gram per dag.

Strikte rituelen

Afrikaanse pinguïns houden contact met elkaar door een karakteristieke roep te laten horen. Deze roep is in ARTIS geregeld te horen. Bij de voortplanting hoort een aantal rituelen: als de balts begint, arriveert het mannetje als eerste op de broedplaats. Hij gaat op zoek naar een vrouwtje. Op elke soortgenoot die hem wel interessant lijkt, loopt hij af. Als het vrouwtje met de kop gaat trillen, kan de paring volgen. Dan gaat het mannetje op zoek naar een rotshol om er een nest in te maken. Vervolgens betreedt het vrouwtje het hol en legt twee eieren. Mannetje en vrouwtje broeden om de beurt door op de eieren te gaan zitten of liggen.

Vleugels

Pinguïns kunnen niet vliegen. Hun kleine smalle vleugels kunnen zo’n zwaar lichaam niet dragen. Als een pinguïn door het water zwemt maakt hij onder water een soort vliegbeweging. Hij vliegt dus als het ware door het water. Hij kan dan wel 30 kilometer per uur zwemmen.
 

Is geadopteerd door: