Aalscholvers vind je in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord-Amerika. Ze leven in de buurt van ondiep water, bijvoorbeeld aan de kust van oceanen of grote meren en rivieren.

Wat eet hij graag?

Aalscholvers eten alleen maar vis. Ze vangen de vis door in het water te duiken en de vissen onderwater te achtervolgen. Kleine visjes eten ze onderwater en grote vissen nemen ze mee naar de oppervlakte. 

Roestende vogels

Aalscholvers zijn sociale vogels. In de winter roesten ze in groepen van wel honderden vogels. Tijdens het broedseizoen vormen ze grote nestkolonies die uit duizenden vogels kunnen bestaan. Aalscholvers die aan de kust leven maken hun nesten van zeewier op rotsachtige richels. Aalscholvers die in het binnenland leven maken hun nesten van takjes. 

Propellers

Aalscholvers hebben een speciaal verenkleed waar water doorheen kan dringen. Hierdoor kunnen de vogels goed onder water zwemmen. Onderwater gebruiken ze hun voeten als propellers en ze sturen met hun staart. Na het zwemmen staan aalscholvers in een karakteristieke pose, met hun vleugels uitgespreid en de nek uitgerekt. Dit doen ze om hun veren te laten drogen in de wind.