page title

Tijdlijn

In slechts twee minuten was de bevalling achter de rug: na een dracht van 631 dagen, 21 maanden, is op 16 oktober om 18.07 uur het Aziatische olifantje geboren.

 

16 februari 2017

 


Olifanten zoeken graag het water op, zeker als het warm is. Ze sproeien zichzelf onder met modder voor de huidverzorging. Omdat het nu behoorlijk koud is buiten, gaat Sanuk binnen in bad. Als straks het nieuwe olifantenverblijf klaar is, zullen de olifanten buiten in een vijver kunnen zwemmen. Het publiek zal heel dicht bij de badende olifanten kunnen komen via een pad dat je tot onder het waterniveau brengt. Hierdoor kan er vanuit een bijzonder perspectief, vlak over het water, naar de badende olifanten gekeken worden. Aan de andere kant kan er over de Savanne worden uitgekeken.

Rondleiding nieuwe olifantenverblijf

Loop op 4 of 5 maart rond waar straks de olifanten zullen leven en neem alvast een kijkje bij het bassin.

 

13 december 2016

Olifantenkalf Sanuk is weer gewogen, ze weegt nu ruim 200 kilo. In de grafiek hieronder kun je zien dat haar gewicht toeneemt met zo'n 1,5 kg per dag. Een volwassen Aziatische olifant kan wel 4.000 tot 5.500 kilo wegen.
 

gewicht_grafiek _Sanuk_olifant.png

 

17 november 2016

olifant_Sanuk_buiten_slurf_kop_haren_R_1920x1080.jpg

Sanuk gebruikt haar slurf al steeds beter: ze pakt er stukjes appel mee op die eigenlijk voor haar moeder en zus bedoeld zijn. In een olifantenslurf zitten maar liefst 150.000 spierbundels. Olifanten gebruiken hun slurf dan ook voor van alles. Ze gooien er water en zand mee over zich heen om hun huid te verzorgen. Pakken er voedsel mee op en brengen dat naar hun bek. Met hun ‘vingertje’ aan het eind van de slurf kunnen ze zelfs een enkel blad oppakken. Ze verkennen hun omgeving met hun slurf en gebruiken de slurf als hét middel om contact met andere olifanten te maken. Door elkaar ermee te besnuffelen en te betasten.
 

 

1 november 2016

De schofthoogte van Aziatische olifant Sanuk is bekend: 105 centimeter. Ze weegt 160 kilo. Een jonge olifant ziet er de eerste periode nog erg harig uit. Later zijn de haren minder zichtbaar, al hebben ook volwassen olifanten haren. Ze zijn niet zacht zoals bij veel andere zoogdieren, maar erg stug en hard.
 

Aziatische_olifant_Thong_Tai_kalf_Sanuk_buiten_3_R_1920x1080.jpg

 

20 oktober 2016

In een herfstbui zette het kalf vandaag samen met moeder Thong Tai en halfzus Yindee haar eerste stappen op het olifantenperk. Yindee heeft veel interesse in het kalf. De olifanten betasten en besnuffelen elkaar doorlopend. Geur is naast tast en geluid minstens zo belangrijk in hun communicatie.
 

 

19 oktober 2016

Na de geboorte lijkt het slurfje van een kalf er vaak slap bij te bungelen. Het duurt wel even voordat een jonge olifant totale controle heeft over alle 150.000 spieren in de slurf. Maar olifantje Sanuk leek de eerste dagen haar slurf al best redelijk te kunnen gebruiken.
 

 

16 oktober 2016

Het is het vierde kalf van matriarch Thong Tai. Nooit eerder beviel de olifantenkoe zo vlot.

bekijk de geboorte

actuele bezoektijden

 

Aziatische_olifant_Thong_Tai_kalf_Sanuk_5_R_1920x1080.jpg

Het kalf stond al binnen een paar minuten op de poten. Het is een koetje.

 

Oktober 2016

Koude staart

Deze warmtefoto’s van de olifanten werden op 12 oktober 2016 om 9.00 uur gemaakt. Je ziet de achterkant van Thong Tai en die van Yindee. De staart van Thong Tai is op dit moment veel kouder dan die van haar 11-jarige dochter. De aanstaande olifantenmoeder houdt haar staart namelijk vaker omhoog en dus verder van haar lijf dan normaal het geval is.

olifant_warmtefoto_staart_12_oktober_2016.jpg

Warmtefoto’s van de achterkant van Aziatische olifant Yindee (links) en Thong Tai (rechts).

 

olifantenbolus_drol_poep_1920x1080.jpg

Langwerpige drollen

Het olifantenkalf in de baarmoeder is nu zo groot dat het op de darmen van de moeder drukt. Thong Tai maakt daardoor geen mooie ronde drollen meer, maar langwerpige. Ook bij hoogzwangere vrouwen is de stoelgang vaak anders van vorm.

Rondleiding nieuwe olifantenverblijf

De werkzaamheden voor het nieuwe olifantenverblijf zijn in volle gang. Zou je weleens een kijkje willen nemen in het nieuwe verblijf waar Thong Tai, Yindee en het olifantje dat op komst is straks zullen leven? Doe dan mee aan de rondleiding over het bouwterrein.

29 en 30 oktober
 

None

Het nieuwe olifantenverblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw.

 

Augustus 2016

Op 25 augustus is het 32.9 graden in ARTIS. Thong Tai en Yindee krijgen een douche om af te koelen. Olifanten spelen in de natuur veel met water en sproeien zichzelf onder met modder voor de huidverzorging. Straks in het nieuwe olifantenverblijf kun je heel dicht bij de badende olifanten komen via een uniek pad dat je tot onder het waterniveau brengt. Hierdoor kan je vanuit een bijzonder perspectief, vlak over het water, naar de badende olifanten kijken.
 

None

 

Juli 2016

Olifanten eten veel, heel veel. Eet Thong Tai nog meer dan normaal nu ze drachtig is? ARTIS-dierverzorger Peter Bleesing vertelt.
 

ARTIS-dierverzorger Peter Bleesing geeft de olifanten een traktatie uit de eetbare tuin.


Thong Tai weegt 4.250 kilo. Dat ze drachtig is, zie je niet heel goed aan haar buik. Want ook al komen olifanten tijdens de dracht zo’n 400 tot 500 kilo aan, op een totaalgewicht van rond de 4.000 kilo is dat niet zo veel.
 

None

Thong Tai, drachtig. De draagtijd van een olifant is het langst van alle zoogdieren, 20 tot 22 maanden.

 

Mei 2016

Er is geen twijfel meer mogelijk. Thong Tai is drachtig! ARTIS maakt het goede nieuws bekend.
 

Maart 2016

Onder grote belangstelling start de bouw van het nieuwe olifantenverblijf. In aanwezigheid van vele donateurs wordt dit gevierd door het planten van een Chinese vernisboom, de laatste van 18 bomen die het nieuwe verblijf markeren.

nieuw olifantenverblijf
 

De start van de bouw van het nieuwe olifantenverblijf werd samen met de donateurs gevierd door het planten van een Chinese vernisboom.

 

Februari 2016

De dierenarts en verzorgers nemen regelmatig bloed af bij Thong Tai om te kijken of ze drachtig is. Wil je meer weten over hoe dat is zijn werk gaat?

de dierenarts vertelt
 

Januari 2016

Mekong vertrekt vanuit ARTIS richting Emmen. ARTIS hoopt dat het verblijf van Mekong een bijdrage zal leveren aan de uitbreiding van de kudde en dat Thong Tai en Yindee straks samen met een jonge olifant hun eerste stappen in het nieuwe verblijf zullen zetten.
 

December 2015

De 4-jarige Mumba gaat onverwacht dood op 7 december 2015 aan het EEHV: elephant endotheliotropic herpesvirus. Voor zover bekend zijn bijna alle Aziatische olifanten dragers van dit virus, maar het is vooral voor olifanten van twee tot vier jaar risicovol. Mumba’s lichaam ligt een aantal dagen in de stal zodat Thong Tai, Yindee en Mekong de gelegenheid hebben om afscheid van haar te nemen.

Mumba overleden
 

None

Mumba was een zeer onstuimige, levendige jonge olifant.

 

Januari 2015

Er worden meerdere pogingen tot dekking waargenomen tussen Mekong en Thong Tai. Wanneer maanden later duidelijk wordt dat Thong Tai drachtig is, blijkt dat de bevruchting in deze maand heeft plaatsgevonden. Het was dus vrijwel in een keer raak!
 

December 2014

De 33-jarige Aziatische olifantenbul Mekong komt aan in ARTIS. Het zal een tijdelijk verblijf zijn in het kader van het Europese fokprogramma (EEP) voor de bedreigde Aziatische olifant.
 

None

Aziatische olifantenbul Mekong in ARTIS.