page title

Allemaal Artis

Mensen zijn eigenlijk maar saai. Tenminste als je kijkt hoe verschillend andere levende wezens wel niet zijn. Van groenalg tot gorilla. Van piranha tot penseelzwijn. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal verschillend zijn. Ze hebben haar of veren, slurfjes of snavels, schubben of stekels. Ze zijn gigantisch of minuscuul. Ze zijn groen, paars, gestreept, bont, blauw of doorzichtig. Met grote billen, acht ogen, of juist een hele dikke neus. Dat maakt kijken in ARTIS zo leuk. We hebben meer dan 1.000 verschillende soorten dieren, planten en microben. Zoek de verschillen en kom je verbazen. Allemaal anders, Allemaal Artis.

 

Allemaal Artis viert de kakofonie van verschillen


Christian Borstlap heeft Allemaal Artis ontworpen. Hij wilde iets maken waarmee je alle dieren van ARTIS mee naar huis kunt nemen.

Is de natuur een inspiratiebron voor u?

"Ja, dieren zijn een stuk sympathieker dan mensen."

Hoe is het idee voor Allemaal Artis ontstaan?

"Wat nu is uitgegroeid tot een campagne, is begonnen met een blokkendoosje . Ik had al langer het plan om na Artis de Partis [die hij samen met David Snellenberg ontwikkelde - red.] iets nieuws te ontwerpen voor de ARTIS-winkel. Het ultieme souvenir is toch dat je alle dieren met je mee naar huis kan nemen. Daar is het begonnen. Wat voor mij dieren zo leuk maakt, zijn de verschillen. Die enorme diversiteit in de natuur is een soort toevallig wonder. Eigenschappen en kenmerken van dieren zijn ontstaan doordat de sterkste eigenschappen overleven. Maar het is toch bizar dat je met een felblauwe neus en rode kont meer overlevingskansen hebt! Dat is de verwondering die ik nog steeds heb als ik door ARTIS loop. Dit idee raakt iets essentieels: de kakofonie van verschillen. Allemaal samengebracht in het mooiste park van Amsterdam. Eigenlijk gaat Allemaal Artis daar over. Maar het is ook prima als je gewoon heel veel leuke dieren ziet."

Allemaal_Artis_doosje_1920x1080.jpg

Allemaal Artis in een doosje is te koop in de Artis-winkel.

Hoe verliep het proces?

"Het is te vergelijken met hoe we lezen: om een woord te herkennen gebruiken we lang niet alle letters van dat woord. Als je alleen medeklinkers leest, kan je nog een tekst lezen. Onze hersens vullen de rest in. De vormen op de blokjes dwingen je om sterk vereenvoudigde figuren te maken. De blokken zijn heel eenvoudig, en toch moesten we er elk dier mee karakteriseren. Je geeft een paar hints, net genoeg. Daarvoor moet je goed kijken naar wat het dier typeert. Sommige staan heel ver af van de levende versie, en toch zijn ze het."

Is Allemaal Artis speelgoed of design, of beide?

"Wat mij betreft is het beide. Ik heb vaak gehoord dat ouders Artis de Partis ook even leuk vinden als hun kinderen."

Zijn er overeenkomsten tussen Artis de Partis en Allemaal Artis? Of is dit een heel andere koers?

"Er is nog nooit zoveel veranderd in ARTIS als in de afgelopen 10 jaar. Er is heel hard gewerkt aan het welzijn van de dieren. De olifanten krijgen een zwembad, de jaguars een groot verblijf. Dit was een mooi moment om het weer over de dieren  te hebben."

Is echt élk ARTIS-dier met de blokken te maken?

"Zolang je maar je fantasie gebruikt, zijn alle dieren te maken. Er staan zo'n 120 voorbeelden in het boekje , maar uiteindelijk zijn de mogelijkheden onbeperkt."
 

Christiaan_Borstlap_in_blokjes_Allemaal_Artis_1920x1080.jpg

Zie daar (met een beetje fantasie) Christian Borstlap.