page title

Natuurbehoud Operation Jaguar

ARTIS steunt sinds 2018 Operation Jaguar met het tegengaan van stroperij en illegale handel in jaguars in landen als Bolivia, Suriname en Guyana. 

Het project

In Latijns-Amerika worden jaguars (Panthera onca) steeds vaker gestroopt om hun tanden, botten en andere lichaamsdelen. IUCN NL, IFAW en Earth League International werken voor Operation Jaguar samen en zetten zich met behulp van de Nationale Postcode Loterij in tegen de stroperij. Dit doen zij onder andere door undercover te gaan binnen de criminele netwerken om deze te ontmaskeren, de politie te trainen, lokale natuurberschermers te helpen en druk uit te oefenen op beleidsmakers om jaguarstroperij en illegale handel tegen te gaan.

Alternatief voor de tijger

De vraag naar jaguarproducten komt voornamelijk uit Azië. Hier worden de tanden gebruikt in sieraden en medicijnen. Ook de andere botten worden gekookt en vermalen tot een medicinale pasta. Van oudsher worden er geneeskrachtige werkingen toegeschreven aan meerdere grote dieren, zoals olifanten, haaien en tijgers. Tijgers zijn inmiddels echter zo bedreigd, dat daar nog lastig aan te komen was. De jaguar werd het alternatief, de tanden van deze ‘Amerikaanse tijger’ zijn nauwelijks te onderscheiden van de andere katachtige.

jaguar_gevlekt_uitrekken_EB_1920x1080.jpg

Tussenstop op Schiphol

Om de tanden van Zuid-Amerika naar Azië te krijgen, wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het vliegtuig. Op vliegvelden worden honden ingezet die getraind zijn om geursporen van de jaguars op te pikken om zo de smokkelwaar te herkennen zodat de handelaars kunnen worden opgepakt. ARTIS draagt hier ook een steentje aan bij. De trainers van Scent Imprint Conservation Dogs die in Suriname de douane ondersteunen, gebruiken dekens die bij de jaguars van ARTIS hebben gelegen en hun poep en urine om de honden bekend te maken met de geur van de katachtige.

Organisatie  IUCN NL, IFAW en Earth League International
Diersoort  jaguar
Locatie   Zuid-Amerika, China