page title

Natuurbehoudproject kleine panda

Samen met andere Europese dierentuinen geeft ARTIS steun aan een natuurbeschermingsprogramma van de kleine panda in Nepal. 

kleine_panda_boom_R_1920x1080.jpg

In ARTIS

ARTIS heeft al sinds jaar en dag kleine panda’s. Het zijn opvallende dieren met hun rode vacht, wollige staart en markante kop met witte snuit. De kleine panda eet, net als zijn grote ‘neef’ de reuzenpanda, bamboe. De kleine panda is al heel lang opgenomen in het EEP, het Europese programma voor bedreigde diersoorten. In dierentuinen gaat het redelijk goed – er leven zo’n 400 dieren in Europese dierentuinen, en ze hebben regelmatig nakomelingen. Maar in de natuur zijn er wel degelijk problemen. 

In de Himalaya

Kleine panda’s leven in de Himalaya tussen de 1.500 en 4.000 meter hoogte, in een gebied dat reikt van Nepal tot diep in China. In dat grote gebied leven naar schatting slechts 2.500 tot 10.000 dieren. Bossen met bamboe zijn essentieel voor het voortbestaan van de kleine panda. Het project waaraan ARTIS steun geeft, is het EEP Forest Guardian Programma in Noordoost-Nepal. Het project betrekt de plaatselijke bevolking bij het project, en zorgt bijvoorbeeld voor efficiëntere houtovens zodat de bevolking minder hout nodig heeft voor het koken.

Organisatie: EEP Forest Guardian Programma
Diersoort: kleine panda
Locatie: Nepal
Website:  https://www.redpandanetwork.org/