page title

Natuurbehoudproject jaguar

Sinds 2013 steunt ARTIS het jaguar herintroductieproject in Argentinië. Dit natuurbehoudproject heeft als doel de jaguar, die van origine voorkwam in Argentinië, weer uit te zetten in het Iberá.

natuurbehoud_project_jaguar_fokcentrum_Argentinie_1920x1080.jpg

Het jaguar fokcentrum in Argentinië is onderdeel van het herintroductieproject.

Bedreigd

De jaguar (Panthera onca) is een bedreigde diersoort, met een oorspronkelijk leefgebied in Zuid- en Midden-Amerika. Deze grootste katachtige van Amerika leefde onder meer in Iberá, in het noorden van Argentinië, waar hij nu niet meer voorkomt omdat de mens zijn leefgebied heeft ingepikt voor grootschalige landbouw.

Het project

Bij het herintroductieproject is rekening gehouden met sociale-, wetenschappelijke- en milieuvraagstukken. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het project ook draagkracht vindt bij de lokale bevolking, is er een sociologisch onderzoek gedaan. Hieruit kwam naar voren dat 95% van de bevolking de terugkeer van de jaguar ondersteunt: zij identificeren zich met het dier en vereren de jaguar.
 

Het jaguar herintroductie project in Argentinië. Video: The Conservation Land Trust.

Gevlekte welpen

Sinds begin 2016 verblijven er in het fokcentrum van het project in Argentinië vijf jaguars om voor nakomelingen te zorgen. Begin juni 2018 zijn er twee welpen geboren. Het zijn niet alleen de eerste welpen die geboren zijn binnen het project, maar ook de eerste jaguars die in meer dan een halve eeuw in Iberá geboren zijn. De twee welpen zijn gevlekt. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen.

jaguar_natuurbehoud_project_Tobuna_vrouwtje_boom_1920x1080.jpg

Door de GPS-halsbanden kunnen de jaguars worden gevolgd.

Steun van ARTIS

Met de steun van ARTIS zijn GPS-halsbanden gekocht waarmee de jaguars gevolgd kunnen worden. Ook steunt ARTIS de realisatie van 'virtual gates' tussen de bevolking en het project. Dit houdt in dat de bevolking continu in contact kan blijven met het project en op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Daarnaast heeft ARTIS bijgedragen aan de realisatie van een hernieuwbaar energiesysteem in de San Alonso Research faciliteiten, nabij het jaguar fokcentrum.
 

Organisatie: The Conservation Land Trust
Diersoort: jaguar
Locatie: Argentinië
Websites: proyectoibera.org  en  theconservationlandtrust.org