page title

Natuurbehoudproject blauwkeelara

ARTIS steunt sinds 2018 Asociacíon Armonía met de het beschermen van de blauwkeelara in het Barba Azul Nature Reserve in Bolivia.

blauwkeelara5_vlucht_1920x1080.jpg

Bedreigd

De blauwkeelara (Ara glaucogularis) is een ernstig bedreigde diersoort. Er leven nog maximaal 500 blauwkeelara’s in het wild. Daarmee is het de minst voorkomende ara ter wereld. De grootste bedreiging vormt de handel in deze vogel. Vraag en aanbod maakten de blauwkeelara tot een gewild product voor handelaren die de veren verkochten aan de lokale bevolking die op hun beurt de veren gebruikten ter decoratie van hun hoofddeksels. Daarnaast neemt het leefgebied van dit dier ook af door toenemende aanwezigheid van de mens in het natuurlijke leefgebied van de blauwkeelara. 

Het project

Asociacíon Armonía werkt al meer dan twintig jaar aan het behoud van de blauwkeelara. Onderdeel van het project is het beschermen van het 11.000 hectare tellende Barba Azul Nature Reserve en het ondersteunen van broedende ara’s door middel van een nestkast-programma. Sinds de installatie van de nestkasten in 2005 zijn er na 14 broedseizoenen in totaal 91 blauwkeelara’s uitgevlogen. ARTIS draagt bij aan het bouwen van nieuwe nestkasten.

Broeden op hoogte

In Bolivia zijn drie verschillende groepen blauwkeelara’s te onderscheiden die allemaal hun eigen voorkeur hebben voor een nest. De groep in het noordwestelijke deel van het land maakte in eerste instantie geen gebruik van de veilige nestkasten die door Asociacíon Armonía werden geplaatst op een hoogte van 4 meter – de perfecte hoogte voor de andere twee subpopulaties. Ze vlogen steeds uit het beschermde gebied. Daarop werd besloten de ara’s te volgen. De groep bleek te broeden in veel hogere bomen dan de andere twee subpopulaties, namelijk in dode Mauritiuspalmen van soms wel 20 meter hoog.  Van de steun van ARTIS zijn door het project nu hele hoge ‘penthouse’-nestkasten geplaatst op de vaste route van de vogels om ze te verleiden om binnen het veilige gebied te blijven. De vogels hebben deze kasten inmiddels ontdekt, en blijven steeds langer bij de kasten in de buurt.

None

Educatie

Armonía richt zich daarnaast op onderwijs en media. Door de Bolivianen bewust te maken van het bestaan van de vogel en dat deze met uitsterven wordt bedreigd, probeert Armonía een nationale trots aan te wakkeren bij de lokale bevolking waardoor zij deze vogel beter op waarde zullen schatten en zich ervan bewust worden dat alleen zij iets kunnen doen aan het voortbestaan van de blauwkeelara.

Organisatie: Asociacíon Armonía
Diersoort: blauwkeelara
Locatie: Bolivia
Website: http://armoniabolivia.org/