page title

Natuurbehoudproject Armenië

In 2010 is ARTIS in samenwerking met de Foundation for the Preservation of Wildlife and Cultural Assets (FPWC) gestart met de realisatie van een groot natuurproject in Armenië.

Liefde en zorg voor de natuur

De Kaukasus, waarvan Armenië onderdeel is, wordt aangeduid als een 'hotspot'. Dit betekent dat de regio qua biodiversiteit zowel een van de meest rijke, als een van de meest bedreigde regio’s op aarde is. Het bewustzijn van de bevolking over de waarde van natuur en de noodzaak om deze te behouden is echter erg laag. Doel van het project is het overbrengen van liefde en zorg voor de natuur aan de lokale bevolking

natuurbehoudproject_armenie_niet geknipt.JPG

ARTIS heeft Yerevan Zoo gesteund tijdens de grootschalige vernieuwingen.

Yerevan Zoo

Vanaf 2011 is Yerevan Zoo begonnen met grootschalige veranderingen. De dierentuin had een extreem slechte reputatie. Nu groeit het uit tot een groene stadstuin die duizenden bezoekers trekt. Er zijn veranderingen doorgevoerd op het gebied van dierwelzijn, dierverrijking, het vernieuwen en verbeteren van de dierverblijven, hygiëne en fondsenwerving. De president van Armenië, Serzh Sargsyan, heeft de gerenoveerde dierentuin in 2015 heropend.

Steun van ARTIS

ARTIS biedt niet alleen financiële hulp, maar ook inhoudelijke kennis over collectieplannen, de verzorging van dieren en planten, het inrichten van een dierentuin en de architectuur van dierverblijven. Ook helpt ARTIS om bijvoorbeeld politieke steun te verkrijgen bij de lokale regering om zo diverse projecten te kunnen realiseren.

Afgelopen jaren hebben verschillende ARTIS-medewerkers een bezoek gebracht aan Yerevan Zoo om ondersteuning te bieden aan de projecten. Zo heeft Ton Hilhorst, botanisch ontwerper, in 2015 een geheel nieuw botanisch plan opgezet voor de dierentuin en geholpen deze uit te voeren. Eerder was reptiel- en visexpert Warren Spencer samen met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en de bekende Australische architect en dierentuinkundige David Hancocks in Yerevan Zoo om ontwerpen te maken en advies te geven. Er is een aanbeveling geschreven voor het houden en presenteren van reptielen en vissen, een botanisch plan uitgewerkt en een ontwerp voor een nieuw hyenaverblijf, berenverblijf en schildpaddenverblijf opgeleverd. In het nieuwe schilpaddenverblijf zijn zeldzame Armeense schildpadden (Testudo graeca armeniaca) geboren. Ook een ARTIS-dierenarts heeft Yerevan Zoo bezocht.

Organisatie: Foundation for the Preservation of Wildlife and Cultural Assets
Locatie: Armenië
Websites:  fpwc.org  en  yerevanzoo.am
 

Om de unieke natuur in Armenië te beschermen wordt FPWC ook ondersteund door IUCN NL. Zo wordt er onder meer gewerkt aan het beschermen van de Kaukasische luipaard tegen stropers.