page title

Natuurbehoudproject Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond is een bedreigde diersoort. De populatie in het wild wordt geschat op minder dan 5.000 dieren. Daarom steunt ARTIS sinds 2013 het Painted Dog Conservation Project.

Afrikaanse_wilde_honden_groepsdieren_R_1920x1080.jpg

Afrikaanse wilde honden zijn echte groepsdieren, ze leven in een roedel.

Painted Dog Conservation

ARTIS steunt sinds 2013 de natuurbehoudorganisatie Painted Dog Conservation. Deze organisatie heeft tot doel om door middel van actie, voorlichting en onderzoek de Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus) in Zimbabwe te beschermen. Dit is hard nodig aangezien deze unieke diersoort met uitsterven wordt bedreigd. Liepen er honderd jaar geleden nog 500.000 wilde honden door Afrika, vandaag de dag zijn dat er minder dan 5.000. De grootste bedreiging vormt de mens, die de habitat van de wilde honden vernietigt. Jaarlijks sterven er veel dieren in strikken en door aanrijdingen. De financiële steun van ARTIS komt geheel ten goede aan de organisatie van meerdaagse safarikampen voor kinderen via het zogenaamde Iganyana Children’s Bush Camp Program.

afrikaanse-wilde-honden_natuurbehoudproject_Children’s-Bush-Camp-Program_1920x1080.jpg

Kinderen ontdekken de natuur in eigen land tijdens de safarikampen.

Liefde en zorg voor de natuur stimuleren

Kinderen vormen de toekomst. Schrijnend genoeg hebben de meeste lokale kinderen nog nooit echt een kijkje in hun eigen natuur genomen. Dit staat in schril contrast met de toeristen die jaarlijks naar Zimbabwe komen om op safaritocht te gaan. Als de kinderen gevraagd wordt een giraffe te tekenen weten ze niet wat ze moeten tekenen. Als ze niet eens weten hoe een dier eruit ziet hoe kun je ze dan vragen het te beschermen? Tijdens het Iganyana Children’s Bush Camp Program kunnen kinderen van de lokale scholen vier dagen in het kindersafari kamp logeren. Tijdens hun verblijf leren de kinderen over de natuur, natuurbescherming en de wilde honden en gaan ze op een safaritocht. Hierdoor maken kinderen kennis met hun eigen natuur en leren deze te respecteren. Het is een aanpak die naadloos aansluit bij de visie van ARTIS om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren.

Iganyana Children’s Bush Camp Program

Dat het safarikamp een succesvolle manier is om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren blijkt uit het aantal kinderen van het Iganyana Children's Bush Camp Program dat zich op latere leeftijd aansluit bij het antistroperij team van de Painted Dog Conservation organisatie. De attitude verandering ten opzichte van de Afrikaanse wilde hond draagt zo bij tot de gedragsverandering van mensen die nodig is de gewenste leefomgeving te kunnen creëren waar deze honden voorspoedig kunnen leven.
 

Organisatie: Painted Dog Conservation
Diersoort: Afrikaanse wilde hond
Locatie: Zimbabwe
Website:  painteddogconservation.nl