page title

Natuurbehoud vale gier

Sinds 2018 steunt ARTIS het vale gieren herintroductieproject in Sardinië. Dit project heeft als doel om de populatie wilde vale gieren in Sardinië te behouden.

 

Valen gierenjong_jong_nest_verkeersslachtoffers_nieuwsbericht_1920x1080.jpg

 

Het project

Het doel van het ‘Life under griffon wings’ project van de Universiteit van Sassari is om de populatie van vale gieren op Sardinië te behouden. Vanaf de jaren ’70 liep de populatie vale gieren terug, doordat boeren vergiftigde karkassen op hun land lieten liggen om roofdieren te verdelgen. Naast het herintroduceren van vale gieren in het wild, heeft de Universiteit van Sassari ook een opvangcentrum. En houden zij zich bezig met het onderwijzen van de lokale bevolking over regelgeving en de gevaren van het gebruik van verdelgingsmiddelen. 

Beter beschermd

Sinds de jaren ‘70 zijn er veranderingen in de regelgeving gekomen, is de natuurlijke leefomgeving van de vale gier beter beschermd en zijn er verschillende reïntroductieprojecten gestart. Inmiddels gaat het beter met de vale gieren in Europa. Door nieuwe bedreigingen voor de vale gier, zoals aanrijding tijdens het eten van roadkill en verwonding door elektriciteitslijnen, blijft bescherming van belang.

Steun van ARTIS

ARTIS steunt het herintroductieproject in Sardinië met de donatie van vijf jonge vale gieren en de donatie van twee GPS trackers. Deze jonge vale gieren zijn in 2017 uit het ei gekomen. Het ene kuiken is groot gebracht door een koppel mannelijke vale gieren. Het andere ei is uitgebroed door twee gieren die verkeersslachtoffer zijn geworden in Spanje, en in 2010 uit een opvangcentrum naar ARTIS zijn gebracht. 

In 2013 waren er op dit eiland er nog maar 30 volwassen gierenkoppels, het laagste aantal ooit geteld. ARTIS steunt Life Under Griffon Wings, een project dat zich inzet voor de bescherming en instandhouding van de populatie wilde vale gieren op Sardinië. De afgelopen zes jaar hebben zij met concrete werkzaamheden hierin succes geboekt. Eerder dit jaar voerde het project een nieuwe telling uit, waarbij 50 volwassen koppels werden geteld. Het was voor het eerst in dertig jaar dat er zoveel vale gieren op het eiland zijn geteld.

Organisatie: University of Sassari
Diersoort: vale gier
Locatie: Sardinië
Website:  lifeundergriffonwings.eu