page title

Restauratie

Er wordt hard gewerkt om het Groote Museum weer klaar te maken voor bezoekers. Het rijksmonument wordt in ere hersteld, volgens hoge duurzaamheidscriteria die passen bij deze tijd.

Fase 1 - afgerond

De behoorlijk spannende eerste fase van de restauratie is succesvol afgerond. In deze fase is het museum toegankelijk gemaakt, met twee bezoekersingangen. Onder het gebouw is een geheel nieuwe, geïsoleerde fundering geplaatst.

Het gebouw krijgt twee ingangen , zodat museumbezoekers en andere gasten langs elkaar heen kunnen bewegen en de twee functies van het museum optimaal naast elkaar kunnen bestaan. Bezoekers voor de ontmoetingsruimtes op de begane grond komen binnen via de bestaande deurpartij aan de Plantage Middenlaan. Vanuit de entreehal kunnen zij daar de Konings- en Tijgerzaal in afslaan. Museumbezoekers krijgen een eigen ingang aan de kant van de flamingovijver.

Er is ook een hele nieuwe verdieping onder het gebouw gecreëerd: het entreegebied . Hier zijn voorzieningen zoals de museumreceptie, garderobe, wc’s, kluisjes en installaties  te vinden. Daarnaast beginnen bezoekers hier aan hun expeditie omhoog, het museum in.

Fase 2 - afgerond

Bouwfase 2 is de zomer van 2018 van start gegaan. In deze fase zijn de boven- en buitenkant van het gebouw hersteld.

De gevels zijn in oude stijl teruggebracht. De symmetrische constructie, met zijn grote, verwelkomende toegangsdeuren en klassieke ramen waarborgt de monumentale uitstraling van het gebouw.

In de kopgevels, aan de oost en westkant van het gebouw, zijn nieuwe uitkijkvitrines geplaatst. Vanuit de museumzalen op de eerste verdieping is het mogelijk om in de vitrines te stappen.

Achterzetramen zullen alle vensters isoleren. De gevel krijgt door deze ramen ook zijn profiel terug. Het halfronde venster, dat als bekroning op de deurpartij aan de voorkant staat, voorziet de hal tussen de museumzalen van een overvloed aan natuurlijk licht. Ook de museumzalen krijgen een ruimtelijke uitstraling door twaalf nieuwe dakramen die zorgen voor daklichtinval van bovenaf.

Fase 3 en 4 - nu bezig

In fase 3 en 4 worden de museumzalen op de eerste verdieping klaargemaakt voor publiek. Doordat de zalen zeventig jaar gesloten zijn geweest, heeft de tijd hier stilgestaan.

De ruimtes worden hersteld in hun oude karakter. De vitrinekasten van de zalen worden gerestaureerd. In de Oostzaal wordt een nieuwe tribune gebouwd, die de zaal geschikt maakt voor lezingen, workshops en andere bijeenkomsten. De gaanderijen met balustrades worden verstevigd, zodat bezoekers bovenin de zalen kunnen lopen. Over een nieuwe brug kunnen bezoekers bovenin de zalen oversteken van de ene naar de andere ruimte.

Ook het voertuig van de expeditie naar het museum, het bijzondere trappenhuis, wordt in deze fase gerestaureerd. Verbeeldingen van de vier seizoenen, kronkelende slangen en leeuwenkopjes die de trapleuningen en -spijlen sierden, zijn grotendeels bewaard gebleven en worden teruggezet. Daarnaast wordt een nieuwe trap in het entreegebied verbonden met de monumentale vlindertrap, die bezoekers via twee kanten boven brengt.

Fase 5

In deze laatste fase zijn de zalen op de begane grond aan de beurt. Deze ontmoetingsplaatsen worden moderner vormgegeven dan de museumzalen: in tegenstelling tot de zalen boven zijn de ruimtes altijd aan verandering onderhevig geweest.

De halfronde deuren aan het plein worden gerestaureerd met isolerend glas. Ook zal de invulling van de deuren en de bovenvensters weer verfijnder worden en zullen de deuren, die openheid geven aan de hele verdieping, weer openen naar het Artisplein.

De zalen zullen hun deuren openen voor lezingen, feesten, partijen, enzovoorts.