page title

Veelgestelde vragen

ARTIS-Park en ARTIS-Micropia zijn vanaf donderdag 5 november 2020 gedurende de periode van twee weken gesloten. Dit besluit is onderdeel van de nieuwe coronamaatregelen van de Rijksoverheid.

Waar kan ik de veelgestelde vragen over de heropening vinden?

 

 

Wanneer is ARTIS open?
ARTIS is elke dag van het jaar geopend. Bekijk de openingstijden .

Ik ben iets verloren in ARTIS, hebben jullie het gevonden?
Kijk hiervoor bij de  gevonden voorwerpen .

Hoeveel kost een toegangskaart?
Kijk hiervoor bij toegangsprijzen . Hier kun je ook direct  online  een toegangskaart kopen zodat je direct naar de toegangscontrole kunt.

Hoe lang is mijn toegangskaart geldig?
Op alle toegangskaarten staat een einddatum vermeld. Na deze datum is het niet mogelijk om de geldigheid van de kaarten te verlengen of te vervangen. E-tickets en Albert Heijn-tickets zijn één jaar na aankoop geldig.

Is het nodig om mijn E-tickets uit te printen?
Nee, het is niet nodig deze uit te printen. Je kan je online gekochte toegangskaarten eenvoudig laten scannen vanaf je smartphone of tablet.

Hoe oud is ARTIS?
ARTIS is opgericht in 1838. Lees meer over de  geschiedenis van ARTIS .

Kan ik in ARTIS komen werken of stage lopen?
Bekijk de vacatures .

Ik wil graag een verjaardagsfeestje voor mijn kind in ARTIS reserveren, kan dat?
Jazeker, kijk hiervoor bij verjaardagsfeestjes .

Ik wil graag met mijn school ARTIS bezoeken, hoe gaat dat in zijn werk?
Kijk hiervoor bij onderwijs .

Mag ik mijn (assistentie)hond of een ander huisdier meenemen?
Honden en/of andere (huis)dieren zijn niet toegestaan in ARTIS. Veel dierenverblijven hebben een open of halfopen karakter. Bezoekers wandelen tussen de loslopende dieren in het Apenhuis en Vogelhuis, op Lemurenland en de Kinderboerderij, in het Vlinderpaviljoen en het verblijf van de Bennett Wallaby’s. Ook kunnen bezoekers de pelikanen en zwartstaartprairiehonden in de halfopen verblijven zien. Daarnaast lopen er in het park onder meer parelhoenders los. De dieren in ARTIS zijn in principe wilde dieren, en veelal niet tam. De dieren kunnen in paniek raken van onbekende honden en/of andere (huis)dieren. In samenspraak met Stichting Gebruikers Assistentiehonden is er een speciale route voor bezoekers met een assistentiehond uitgestippeld, waarbij recht gedaan wordt aan de veiligheid van de assistentiehond en de dieren van ARTIS. Daarnaast wordt er alleen toegang verleend aan assistentiehonden die alle benodigde inentingen hebben gehad. De route kan opgehaald worden aan de kassa’s. Mocht het niet noodzakelijk zijn om de assistentiehond mee te nemen, dan adviseert ARTIS om voor de volledige ARTIS-beleving gratis een begeleider mee te nemen om toegang te krijgen tot alle verblijven.

Ik heb een suggestie/klacht, waar kan ik deze naartoe sturen?
Wij vinden het erg prettig als bezoekers ons informeren over hun ervaringen tijdens hun bezoek aan het ARTIS-park, zowel positief als negatief. Dat kan door het  contactformulier in te vullen, een e-mail te sturen naar info@artis.nl , of een brief naar ARTIS t.a.v. publieksservice, Postbus 20164, 1000 HD Amsterdam. 

Hoe lang duurt het voordat ik een antwoord kan verwachten?
Klachten nemen we altijd serieus. We proberen ze binnen vijf dagen af te handelen. Als het meer tijd kost om de klacht te onderzoeken, dan melden we dit direct aan degene die de klacht heeft ingediend. Door ARTIS ontvangen klachten worden vertrouwelijk behandeld. De registratie van ontvangen klachten gebeurt zodanig dat de privacy is gewaarborgd. ARTIS neemt alleen klachten in behandeling als deze niet anoniem wordt ingediend, leesbaar is en in het Nederlands of Engels is opgesteld.

Kan ik ARTIS steunen?
Kijk hiervoor bij steun ARTIS .

Kan ARTIS mij steunen bijvoorbeeld door sponsoring of vrijkaartjes?
Vrijwel dagelijks bereiken dergelijke verzoeken ARTIS, wij kunnen daar niet op ingaan. ARTIS is - deels - een door de overheid, fondsen, het bedrijfsleven en particulieren gesponsord instituut en we vinden het niet gepast om hun bijdragen te gebruiken voor het ondersteunen van derden. Wij maken een uitzondering voor specifieke natuurbeschermingsprojecten. Natuurbescherming behoort tot een van de voornaamste doelstellingen van ARTIS en ondersteuning daarvan kan daarom worden verantwoord.

Kan ik de directeur van ARTIS interviewen?
Een aanvraag voor een interview met medewerkers van ARTIS gaat via de vakgroep communicatie & marketing. Stuur een e-mail naar communicatie@artis.nl .

Zijn er 's winters wel dieren te zien?
Nou en of! De meeste dieren zijn gewoon buiten. Bovendien heeft ARTIS heel veel verwarmde gebouwen, waar het juist in de winter voor mens en dier goed toeven is.

Wat kan je in ARTIS zien als het regent?
Als het regent, is er in ARTIS genoeg te zien. Bij veel verblijven kan je ook binnen een bezoekje brengen. Daarnaast zijn er ook een groot aantal helemaal overdekte verblijven, zoals het Apenhuis en de Vlindertuin, en is er dagelijks een programma in het Planetarium. ARTIS heeft er geen invloed op of de dieren binnen of buiten zijn, maar er is altijd genoeg te zien.

Kan ik een keer een kijkje achter de schermen nemen?
In het opmerkingenveld van het aanvraagformulier bij rondleidingen kan je aangeven dat je meer te weten wilt komen over een bepaald dier. De rondleiders kunnen hier rekening mee houden, en in sommige gevallen een bezoek achter de schermen brengen. Hier kunnen we echter geen garatie op geven. Individuele verzoeken kan ARTIS helaas niet aannemen. De dieren hebben hun rust nodig.

Kan ik een dierverzorger spreken?
De dierverzorgers van ARTIS kun je tijdens je bezoek aanspreken of je kunt vragen stellen bij ‘ de dierverzorger vertelt ’. De dierverzorgers hebben het druk met het verzorgen van de dieren, daarom kunnen ze geen interviews doen.

Kan ik een keer meehelpen met de verzorging van de dieren?
Het verzorgen van de dieren is strikt voorbehouden aan de gekwalificeerde dierverzorgers van ARTIS. ARTIS krijgt erg vaak zulke verzoeken. Als deze allemaal zouden worden ingewilligd, zou het teveel stress voor de dieren opleveren. 

Nemen jullie ook huisdieren aan, zoals bijvoorbeeld schildpadden?
Het aannemen van dieren is aan strikte regels gebonden. ARTIS kan geen dieren aannemen van particulieren. Er zijn voor veel dieren speciale opvangcentra door het land gevestigd.

Ik heb op vakantie een bijzonder dier gezien, kunnen jullie mij vertellen wat het is?
ARTIS doet geen determinaties voor particulieren. ARTIS heeft wel experts, maar er worden te veel aanvragen gedaan. Misschien kun je via internet een antwoord op je vraag vinden.

Hoe doneer ik mijn archief of meld ik mijn kunstproject aan bij ARTIS?
Kijk hiervoor bij  kunstaanvragen .

Kan ARTIS mij helpen met mijn spreekbeurt?
Alle informatie voor spreekbeurten of werkstukken vind je bij onderwijs . Omdat ARTIS zoveel aanvragen ontvangt, sturen wij helaas geen materiaal toe voor spreekbeurten. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen vind je ook veel informatie en zelfs volledige spreekbeurten over diverse dieren.

Ik wil graag meer informatie over een bepaald dier. Waar vind ik die? 
Als je op zoek bent naar meer gespecificeerde informatie over een bepaalde diersoort, kun je je richten tot een van de branche-organisaties waarbij ARTIS is aangesloten: Nederlandse Vereniging van Dierentuinen of  European Association for Zoos and Aquaria . Ook kun je op dierenzoeker.nl  de naam van een diersoort te weten komen.

Leeuwenmest schijnt te helpen om katten uit een tuin te krijgen, mag ik mest komen halen?
Nee, dat is niet mogelijk. Het opsturen, weggeven van delen (veren, huid, tanden, stekels, poep, enzovoort) is aan strenge regels gebonden. ARTIS mag niet meewerken aan het verstrekken van delen van bedreigde dieren. Bovendien kan het opsturen van poep en veren gevaar opleveren voor de volksgezondheid.       

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Gebruik dan de zoekmachine om de hele website te doorzoeken of stuur een e-mail naar info@artis.nl  of een brief naar onderstaand postadres.

ARTIS
t.a.v. publieksservice
Postbus 20164
1000 HD Amsterdam