page title

De ARTIS-Bibliotheek

In dit monumentale gebouw aan de Plantage Middenlaan liggen drie hoge zalen verborgen. De ARTIS-Bibliotheek is ontworpen door de Nederlandse architect G.B. Salm en gebouwd tussen 1867 en 1872. Vanaf toen werd hier kennis van de natuur over de hele wereld verzameld en bestudeerd. Nu huist in de bibliotheekzaal nog steeds de historische boekencollectie, beheerd door de UvA. De Merian Zaal en de Linnaeus Zaal zijn beschikbaar voor uw evenement, bijeenkomst, receptie, feest of huwelijk.

Merian Zaal

De Merian Zaal is vernoemd naar Maria Sibylle Merian (1647 –1717), een van de beroemdste Nederlandse natuurtekenaars. Haar beeltenis is ook te zien op de voorgevel van de Bibliotheek. De matglazen deuren geven u toegang tot een grote ruimte. De ramen aan weerszijden en in het balkenplafond laten veel licht binnen. Vanuit deze zaal kijkt u uit op de Pampa, waar de Zuid-Amerikaanse tapirs, grote miereneters en capibara’s leven.

Linnaeus Zaal

De Linnaeus Zaal dankt haar naam aan de bekendste natuurwetenschapper ter wereld, de Zweed Carl Linnaeus (1707-1778). De matglazen deuren geven u toegang tot een grote ruimte. De Linnaeus Zaal heeft dezelfde oppervlakte als de Merian Zaal, maar ademt door de ronde raampartij een intiemere sfeer. U kijkt uit op de olijfbomen, rotspartijen en grote katten in het jaguarverblijf.

De ARTIS-Bibliotheek kunt u betreden vanaf de Plantage Middenlaan, en vanuit het ARTIS-Park zelf. U kunt eerst met uw gasten een wandeling in het park maken, voordat u de Bibliotheek binnengaat. Een rondleiding langs de bijzondere boekencollectie is ook mogelijk.  

Opstellingen Bibliotheekszalen  
Receptie 200 personen
Theateropstelling 100 personen

De twee zalen kunnen gemakkelijk met elkaar worden verbonden voor grotere evenementen. Maar of u nou één of beide zalen kiest, u heeft er alle ruimte. In overleg kleden we de zalen graag naar uw  wensen aan. Wij serveren naar gelang uw wens ontbijt, lunch of diner en denken graag met u mee over de invulling van uw evenement.

Heeft u een vraag of specifieke wensen? Vul het aanvraagformulier in, stuur een e-mail naar evenementen@artis.nl  of bel 020 52 33 584.  

ZE_Bibliotheek_Artis_1920x1080.jpg

 

ZE_Bibliotheek_Artis_3_1920x1080.jpg

 

ARTIS-Bibliotheek_voorkant_straat_1920x1080.jpg