page title

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden?

ARTIS is weer open voor alle bezoekers. We hanteren de reguliere openingstijden: 7 dagen per week, van 9.00 tot 18.00 uur. Let op: je hebt alleen toegang tot het park met een geldig entreebewijs  en een reservering van een starttijd. Je kunt een starttijd reserveren op Mijn ARTIS . Je mag vanaf de gereserveerde starttijd tot sluitingstijd in ARTIS blijven.

Ik ben geen lid, maar heb wel al een toegangskaart voor ARTIS en wil nu naar ARTIS komen. Kan ik ook een starttijd reserveren?

Het ook mogelijk om starttijden te reserveren als je al een toegangskaart hebt. Dit kan ook op  Mijn ARTIS . Klik op ‘Ik heb al een ARTIS toegangkaart en ben geen lid’.

Waarom werken jullie met starttijden?

De veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staan voorop. Deze maatregelen zijn genomen om een bezoek aan ARTIS voor iedereen verantwoord en veilig te laten verlopen. 

 

Over toegangskaarten en de online reservering

 

Voor wie moet ik een starttijd reserveren?

Alle bezoekers van ARTIS hebben een starttijd nodig. Reserveer ook een starttijd voor kinderen van 0-2 en voor bezoekers die je meeneemt met een introducécoupon. Om controle op de bezoekersaantallen te houden, worden starttijden gedoseerd vrijgegeven.

Ik zie geen beschikbare starttijden meer, kan ik dan niet meer naar ARTIS?

Startijden worden tot twee weken in de toekomst vrijgegeven.We evalueren elke dag de drukte in het park en willen iedereen de kans geven een bezoek te brengen aan ARTIS. We geven daarom gefaseerd, indien mogelijk, om de paar dagen starttijden vrij. Mede hierdoor geven we slechts voor een korte periode in de toekomst starttijden vrij. Houd hiervoor de website in de gaten. Zo is er controle op de hoeveelheid bezoekers in ARTIS en willen we iedereen de kans geven een bezoek aan ARTIS te brengen. 

Kan ik ook bij de kassa een starttijd reserveren en gelijk naar binnen?

Nee, je kunt alleen online een starttijd reserveren. De kassa’s zijn op dit moment gesloten om drukte te voorkomen. Je kunt je starttijd reserveren via mijn.artis.nl.

Ik heb een aanvullende starttijd gereserveerd (via 'ik ben ARTIS-lid' of  'Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid'), maar kan toch niet komen. Kan ik mij afmelden?

Je kunt je starttijd tot 24 uur van te voren annuleren. Wanneer je later dan 24 uur van te voren annuleert, kan het zijn dat wij je € 2,50 dervingskosten per ongebruikt starttijd in rekening brengen. Je kunt jouw starttijd annuleren door via deze link  het contactformulier in te vullen. Na het verzenden van het formulier is jouw annulering definitief. We kunnen je starttijd niet verzetten. Wil je op een andere dag of tijd komen, dan dien je zelf een nieuwe starttijd te reserveren. We raden je aan de website in de gaten te houden voor het reserveren van een nieuwe starttijd.

Ik heb na 16 maart 2020 online een toegangskaart inclusief starttijd voor ARTIS gekocht, maar kan toch niet komen. Kan ik mijn geld terugkrijgen of de starttijd verzetten?

Voor online aangeschafte toegangskaarten kunnen wij de starttijd eenmalig verzetten naar een nieuwe datum en tijd in de toekomst, mits je tot 24 uur van te voren bij ons aangeeft dat je jouw starttijd wenst te verzetten. Het herroepingsrecht is niet van toepassing op deze online toegangskaarten, dus helaas is een terugbetaling niet mogelijk.

Hoe werkt de verdeling van de starttijden?

Er zijn maar een maximaal aantal starttijden per dag beschikbaar voor ARTIS. Zo is er controle op de hoeveelheid bezoekers in ARTIS. De starttijden worden verdeeld tussen leden, dagbezoekers en bezoekers met een kortingskaart, op basis van de gemiddelde verhoudingen tussen deze groepen. Het kan dus zijn dat voor dagbezoekers de starttijden al op zijn, maar dat er nog wel starttijden zijn voor leden.

Wanneer geven jullie nieuwe starttijden vrij?

ARTIS evalueert elke dag de drukte in het park en wil iedereen de kans geven een bezoek te brengen aan het park. Op basis van de dagelijkse evaluatie geven we elke dag gefaseerd nieuwe starttijden vrij voor de komende twee weken. Houd hiervoor de website in de gaten.

Zijn mijn introducéecoupons geldig?

Introducéecoupons zijn gewoon geldig en kunnen worden aangeboden aan de poort bij de kaartcontrole. Het is wel belangrijk om ook voor introducées online een starttijd te reserveren, om te voorkomen dat jouw introducée geen toegang heeft. Voor introducées reserveert u, net als voor uzelf als lid, een starttijd onder ‘Ik ben ARTIS-lid’

Kan ik op een wachtlijst geplaatst worden voor een starttijd of dag welke al helemaal vol is?

Op dit moment is het niet mogelijk om op een wachtlijst te worden geplaatst wanneer de dag vol is. Houd de website in de gaten.

Wat is Mijn ARTIS en hoe werkt dat?

Mijn ARTIS is een account voor leden en bezoekers. Met dit account kun je online toegangskaarten kopen, een starttijd reserveren of een lidmaatschap afsluiten. Ga naar mijn.artis.nl .

Ik wil graag mijn lidmaatschapspas/introduceecoupons ophalen bij de kassa of mijn betaling voor het lidmaatschap voldoen aan de kassa, is dit mogelijk?

Dit is op dit moment helaas niet mogelijk. Je kunt je lidmaatschap betalen via internetbankieren. Je introductiecoupons worden thuisgestuurd en zijn ook te vinden in Mijn ARTIS  onder ‘Mijn Artikelen’.

Ik ben student, mag ik nu wel naar ARTIS met studentenkorting?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan ARTIS te brengen. Het is enkel mogelijk om doordeweeks en buiten de schoolvakanties gebruik te maken van de studentenkorting. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS  een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek (tijdens jouw gekozen starttijd) langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna mag je ARTIS bezoeken. Wanneer je bij de UvA, HvA,VU, ROC, Inholland, Tio, AHK, Gerrit Rietveld, Pabo, Rijksakademie ingeschreven staat kan je gebruik maken van deze korting, hiervoor moet je wel je bewijs van inschrijving kunnen tonen bij de ingang. Een ticket kost dan €4.50. 

Ik heb een kortingskaart voor ARTIS, kan ik deze nu gebruiken?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan ARTIS te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek (tijdens jouw gekozen starttijd) langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna kun je ARTIS bezoeken. De volgende kortingskaarten zijn van toepassing: Stadspas (25% korting), WNF korting, Hollandpas, Amsterdampas, Dordtpas, CJP, VVV en leden van andere dierentuinen.

Wij hebben Dekamarkt spaarkaarten, kunnen wij deze ook gebruiken om een starttijd mee te reserveren?

Ja, dat kan. Ook met een DekaMarkt spaarkaart is het verplicht om online een starttijd te reserveren. Je kunt een starttijd reserveren op Mijn ARTIS . Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangkaart en ben geen lid’om een aanvullende starttijd te reserveren. Spaarkaarten kunnen t/m vrijdag 9 oktober 2020 bij ARTIS worden ingeleverd.

Kan ik met mijn NVD-pas ook naar ARTIS?

Met je NVD-pas kun je op Mijn ARTIS een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangkaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Neem je NVD-pas mee en laat deze zien bij de Hoofdentree.

Waarom krijg ik geen 2 euro korting wanneer ik een online starttijd heb?

Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen kaartverkoop aan de kassa en online kaartverkoop, aangezien de kassa’s gesloten zijn en alle kaartverkoop online plaatsvindt. We hanteren voor de kaartverkoop de reguliere prijzen voor toegangskaarten.

Wij hebben een zorgkaart, kunnen wij een bezoek brengen aan ARTIS?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan ARTIS te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS een starttijd reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een ARTIS-toegangskaart en ben geen lid’ om een aanvullende starttijd te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek (tijdens jouw gekozen starttijd) langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna mag je ARTIS bezoeken. 

Wij hebben een onderwijskaart, kunnen wij een bezoek brengen aan ARTIS?

Dat kan ook als je in bezit bent van een onderwijskaart. Als je ARTIS wilt bezoeken, dien je hiervoor een boeking te maken via de volgende link . Je kiest tijdens jouw boeking ook een starttijd voor het bezoek.

 

Over vervoer naar ARTIS

 

Waar kan ik mijn fiets parkeren?

Voor de poort/Hoofdentree van ARTIS zijn er een aantal fietsparkeerplekken. Ook aan het begin van het parkeerterrein zijn er fietsparkeerplekken. Parkeer je fiets niet buiten deze plekken, je loopt dan het risico dat deze wordt verwijderd.

Is het parkeerterrein gewoon open?

Het parkeerterrein is open. Parkeerkaarten kunnen alleen bij de betaalautomaten op het parkeerterrein of bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s en het Artisplein afgerekend worden, niet meer bij de kassa of in de winkel. Ook de betaalautomaat op het voorplein is gesloten. Wanneer het parkeerterrein vol is, kan het zijn dat we u vragen om op een andere plek te parkeren. De collega’s aan de poort zijn hier dan van op de hoogte en zullen hier bij het scannen van de tickets rekening mee houden.

Waar kan ik mijn parkeerkaart betalen?

Betalen kan alleen bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s en het Artisplein, niet meer bij de kassa of in de winkel. Ook de betaalautomaat op het voorplein is gesloten.

 

Over het bezoek aan ARTIS

 

Zijn mondkapjes verplicht in ARTIS?

ARTIS volgt de richtlijnen van het RIVM, de gemeente en de lokale Veiligheidsregio. Op dit moment zijn in de stad Amsterdam een aantal openbare plekken aangewezen waar mondkapjes verplicht zijn gesteld. Daar valt ARTIS niet onder. Het is in het ARTIS-Park en Micropia mogelijk om voldoende afstand te houden en drukte te vermijden. Daarnaast zijn er voldoende plekken om regelmatig je handen wassen of te ontsmetten. Bezoekers met verschijnselen vragen we om thuis te blijven.

Wanneer mag ik met mijn starttijd naar binnen?

Uw starttijd is een kwartier geldig. Heeft u bijvoorbeeld een starttijd van 9.00, dan kunt u tussen 9.00 en 9.15 naar binnen. Niet eerder en niet later. Zorg daarom dat u op tijd aankomt bij ARTIS.

Ik heb een starttijd gereserveerd, maar ik kom te laat of te vroeg bij ARTIS. Wat moet ik doen?

Als je te laat bij ARTIS bent, kun je helaas niet meer naar binnen. Je zult dan een nieuwe starttijd moeten reserveren. Ben je te vroeg, dan vragen we je niet voor de poort van ARTIS te wachten om drukte te voorkomen.

Hoe lang kan ik in ARTIS blijven?

Je mag vanaf de gereserveerde starttijd tot sluitingstijd in ARTIS blijven.

Kan ik met contant geld betalen in het park?

Op dit moment is het niet mogelijk om met contant geld te betalen in het park. Alle betaling zijn contactloos.

Ik wil een lidmaatschap afsluiten/ cadeau geven. Hoe doe ik dat?

Lidmaatschappen en cadeaulidmaatschappen kunnen online worden afgesloten via mijn.artis.nl. Daar kun je ook een foto uploaden. De lidmaatschapspassen worden toegestuurd. Je kunt dan al wel een starttijd reserveren voor een bezoek aan ARTIS. Lidmaatschappen afsluiten aan de kassa is op dit moment niet mogelijk. Ook het kopen van een cadeaucheque voor een lidmaatschap aan de kassa is op dit moment niet mogelijk.

Ik heb een lidmaatschap met Micropia erbij. Kan ik ook naar Micropia?

Ja, Micropia is ook geopend. Ook voor het microbenmuseum heb je een starttijd nodig. Deze kun je boeken op mijn.artis.nl. Bekijk alle vragen over Micropia bij de veelgestelde vragen .

Staan de kinderkarretjes buiten?

De kinderkarretjes zijn uit hygienische overwegingen tijdelijk weggehaald uit ARTIS. Je mag wel je eigen kinderwagen of buggy meenemen.

Kan ik een rolstoel gebruiken?

ARTIS heeft een aantal rolstoelen. Je kunt deze ophalen bij de ingang en weer inleveren bij de uitgang. Na ieder gebruik worden de rolstoelen grondig schoongemaakt en ontsmet. Je kunt geen rolstoel reserveren.

Ik wil in de ARTIS-winkel iets kopen. Kan ik dat aan het einde van mijn bezoek doen?

Aan het begin van jouw bezoek kun je een bezoek brengen aan de ARTIS-winkel. De Papegaaienlaan is eenrichtingsverkeer geworden om drukte te voorkomen. Je komt er daardoor aan het einde van je bezoek niet meer langs. Aan het Artisplein bij de uitgang is een pop-up winkel waar er ARTIS-knuffels verkocht worden. Deze winkel is dagelijks geopend van 11.00 uur tot sluitingstijd om 18.00. Op avonden dat de Avondwandeling kan worden gelopen is de pop-up winkel open tot 20.00 uur.

Is een bezoek aan de winkel zonder toegangskaartje ook mogelijk?

Nee, de winkel kan momenteel alleen worden bezocht als onderdeel van het bezoek aan het ARTIS-Park. De pop-up winkel op het Artisplein kan wel worden bezocht zonder toegangskaart. Deze winkel is te vinden bij de ARTIS-uitgang, naast de flamingo's.

Is de horeca open?

Restaurant de Twee Cheetahs is geopend, daarnaast zijn er afhaalpunten bij het Kerberterras en de Hazelaar. Sinds 1 juli is het nieuwe restaurant de Serre ook geopend.

Gaan de activiteiten zoals De Dierverzorger Vertelt door?

Nee. Bij deze activiteiten kan er geen anderhalve meter afstand worden gehouden tussen huishoudens.

Zijn de toiletten toegankelijk?

Zowel de reguliere als de invalidetoiletten zijn toegankelijk voor bezoekers op alle locaties. Wel zijn er minder toiletten beschikbaar, en kan er maar een beperkt aantal mensen tegelijk in het gebouw. Er zal een medewerker van ARTIS staan om in de gaten te houden of het niet te druk wordt. Ook worden de toiletten extra schoongemaakt.

Wat doet ARTIS aan extra hygiënemaatregelen?

ARTIS volgt alle veiligheidsvoorschriften die het RIVM voorschrijft. De schoonmakers doen extra veel dagelijkse rondjes, er zijn extra handwaspunten geïnstalleerd en er is desinfectiemiddel beschikbaar.

Hoe zorgt ARTIS ervoor dat het niet te druk wordt op bepaalde plekken?

ARTIS hanteert een maximaal aantal mensen in het park. De beveiliging loopt extra rondjes om in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat er geen knelpunten ontstaan. Ook is de routing in het park aangepast om dit te voorkomen. Op de plekken waar het normaal ook al drukker is, is dit met markeringen aangegeven.

Wat kan ik zelf doen om het bezoek voor iedereen veilig te houden?

Houd je aan de regels. Houd anderhalve meter afstand, kom niet als je ziekteverschijnselen hebt zoals verkoudheid of hoesten. Was je handen regelmatig.

Kan ik picknicken in het gras?

Dit is toegestaan wanneer de 1,5 meter afstandsregel in acht wordt gehouden.

Mag ik het park tijdens mijn bezoek verlaten en later op de dag terugkomen?

Je komt ARTIS alleen binnen met een geldige starttijd, later op de dag terugkomen is daarom niet mogelijk. Door het beperkte aantal starttijden per dag wordt het sterk afgeraden meerdere plekken per dag te boeken. Op deze manier blijven er genoeg starttijden over voor iedereen.

Gaan geplande evenementen nog door?

Tot 1 september zullen alle geplande activiteiten en evenementen in ARTIS en de programma’s van de ARTIS-Academie geen doorgang vinden.

Gaan de Zoomeravonden dit jaar wel door?

Nee, alle evenementen vinden geen doorgang. Toch kun je dit jaar na sluitingstijd door het park wandelen door de Avondwandeling te bezoeken vanaf 9 juli tot 30 augustus. Alle informatie over het reserveren van deze Avondwandeling is te vinden op www.artis.nl/wandeling.

Is er voor deze beperkte opening een route uitgestippeld?

De veiligheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. Om 1,5 meter afstand te kunnen houden, is in een deel van het park waar de paden smal zijn, eenrichtingsverkeer gecreëerd. Verder wordt een looproute via bebording aanbevolen, om zoveel mogelijk kruisverkeer te voorkomen. Er zijn duidelijke uitgangen, op een andere plek dan de ingang, bij de flamingo’s naar het Artisplein en achter het Aquarium. Daarnaast zijn er duidelijke looproutes naar de fietsenstalling en parkeerplekken aangegeven. Ook zullen publieksmedewerkers indien nodig advies geven qua routing.

Ik wil maar een uurtje komen, en alleen bij mijn favoriete dier blijven kijken. Kan dat ook?

ARTIS is een plek midden in de stad, waar iedereen van de natuur kan genieten. Er is helaas beperkt plek met zicht op de dieren, wanneer er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Wij verzoeken al onze bezoekers rekening te houden met elkaar en de beperkte plekken bij sommige dieren.

Mogen we stepjes en loopfietsjes meenemen?

Stepjes en loopfietsjes zijn op dit moment niet toegestaan in het park, ook zijn de kinderkarretjes van ARTIS niet te gebruiken. 

Kan ik nog ergens mijn bagage achterlaten?

Bagage kan op dit moment in verband met de gesloten binnenlocaties niet worden afgegeven. Er zijn ook geen kluisjes beschikbaar.

Hoe groot is de kans dat ik een dier besmet, of een dier mij, met het coronavirus?

Om contact met dieren te voorkomen zijn alle doorloopverblijven gesloten. Rondom de verblijven van alle dieren die tot een risicogroep behoren is er een afzetting geplaatst om bezoekers op afstand te houden.

 

Welke binnenlocaties zijn geopend in ARTIS?

 

Zijn alle locaties in het park gewoon open?

Het overgrote deel van de locaties in het park zijn weer geopend alleen het Planetariumcafé, het Apenhuis, Lemurenland en de Kinderboerderij zijn vooralsnog gesloten.

 Hoe garanderen jullie de 1,5 meter afstand in de Planetariumkoepel?

Er worden een beperkt aantal stoelen gebruikt om de afstand van 1,5 meter te kunnen bewerkstelligen. De stoelen die niet worden gebruikt, hebben een zwarte hoes met een sticker erop. De in- en uitgang van het Planetarium zijn verplaatst naar de schuifpui aan de kant van het Kamelenveld, om te voorkomen dat bezoekers van de toiletten en bezoekers van de voorstellingen van het Planetarium elkaar kruisen bij het in- en uitgaan van het gebouw. 

Moet ik vooraf een reservering doen voor een voorstelling in het Planetarium?

Bezoekers reserveren een starttijd voor ARTIS. Het Planetarium bevindt zich aan het begin van het ARTIS-Park. Bezoekers die een Planetarium-voorstelling willen bijwonen, wordt aangeraden meteen een bezoek te brengen. Vanwege de aangepaste route is het niet mogelijk aan het einde van het bezoek aan het park nog terug te keren naar het Planetarium. Per voorstelling geldt een maximum van 30 bezoekers.

 Kan ik met mijn hele familie naast elkaar zitten in het Planetarium?

Stoelen zijn steeds per twee naast elkaar beschikbaar, je kunt dus met tweetallen naast elkaar zitten. Hele jonge kinderen kunnen op schoot bij de ouders.

 Hoe garanderen jullie de 1,5 meter afstand in het Aquarium?

De route door het Aquarium is eenrichtingsverkeer. In de grote zaal kan men zelf rondlopen terwijl ze de 1,5 meter afstand in acht houden. Verder gaat de route volgens vaste richting.‬

Zijn alle plekken in het Aquarium toegankelijk?

Het gehele Aquarium-gebouw is open voor bezoekers, behalve het Heijmans Diorama.

 

Overige vragen

 

Kan ik het pasgeboren olifantje zien tijdens mijn bezoek?

De Aziatische olifanten zijn geregeld buiten te zien. We hebben gemerkt dat het olifantje vaak goed te zien is in de ochtend.

Kan ik nog steeds een arrangement zoals een kinderfeestje bij jullie boeken?

Op dit moment zijn er weer evenementen te boeken in ARTIS, bekijk deze  pagina om hier meer over te weten te komen.

Tot wanneer blijven jullie maatregelen van kracht?

De veiligheid van onze bezoekers, medewerkers en dieren staat voorop. We volgen de maatregelen van het RIVM en de Rijksoverheid op de voet en hebben nauw contact met de gemeente Amsterdam. We houden de bezoekersaantallen in het park nauwlettend in de gaten. Wanneer mogelijk, openen we graag ook de locaties die nu nog gesloten zijn, en laten we meer bezoekers binnen. Of en wanneer dit mogelijk is, wordt per dag bekeken.