-

Mooi in z’n eenvoud

C. elegans behoort tot de meest eenvoudige dieren. Ze hebben geen hart-, vaat- of ademhalingsstelsel. Zuurstof krijgen ze binnen via hun huid. Wel hebben ze een compleet verteringsstelsel dat het voedsel verwerkt, waarna het weer wordt uitgepoept.

Onderzoeksmodel

Wetenschappers gebruiken C. elegans vaak als model voor genetisch onderzoek naar allerlei processen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van organen, het ontstaan en verloop van kanker, veroudering en alzheimer. Deze processen hebben bij deze rondworm veel overeenkomsten met die van hogere organismen, zoals de mens.

Twee geslachten

Caenorhabditis elegans kent twee geslachten: hermafrodiet en mannelijk. De hermafrodieten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Zij hebben dus geen mannen nodig om hun eieren te bevruchten. Ze maken al in een vroeg stadium zelf sperma aan en slaan dit op in hun lichaam.

Het nut van de man

Ondanks dat de hermafrodieten hun eigen eieren kunnen bevruchten, laten ze deze taak het liefst aan een mannetje over. Dit zorgt namelijk voor genetische variatie en is dus evolutionair voordelig. Het probleem is alleen dat maar 0,1% van alle C. elegans mannelijk is.

Micropia

Wil je C. elegans in het echt bekijken? In ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, kan dat. Op micropia.nl kun je je bezoek plannen en alvast een kijkje nemen in de onzichtbare wereld van microben.