Aquariumverhalen

omgekeerde kwal

Als je door het Aquarium loopt kom je een tank tegen met daarin iets wat op anemonen lijkt. Als je goed kijkt zie je dat het kwallen zijn die op hun kop zijn gaan liggen.

Jonge mangrovekwallen (Cassiopeia xamachana) drijven net als andere kwallensoorten rond, maar draaien op een gegeven moment om. Ze zakken dan ondersteboven naar beneden tot ze de bodem bereiken. Daar zuigen ze zich met hun scherm vast alsof het een zuignap is. Hun tentakels wijzen naar boven en bewegen met de stroming mee. Jonge mangrovekwallen verplaatsen zich af en toe zwemmend, maar volwassen dieren blijven op dezelfde plaats zitten.

samenleven met algen

De meeste tentakels zien er aan de uiteindes uit als franjeachtige structuren en bevatten daar tientallen kleine mondopeningen. Door de waterstroom en zijn bewegende tentakels krijgt de kwal zoöplankton binnen. In de bruinige delen van de tentakels leeft een bepaalde algensoort. Deze zorgt er voor dat de kwal extra zuurstof en voedingsstoffen binnen krijgt, terwijl de algen veilig tussen de netelige cellen van de kwal kunnen groeien. Deze vorm van samenleven is voor beide partijen gunstig. Om de algen hun werk te laten doen zorgt de kwal er voor dat hij in ondiep en helder water licht, waar de algen veel licht vangen.

Mangrovekwallen zijn erg kwetsbaar door hun levenswijze. Ze leven daarom voornamelijk in mangrovebossen waar weinig roofdieren te vinden zijn en veel beschutting is.

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

grote nachtelijke vliegers

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

Aquariumverhalen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting