Aquariumverhalen

mannetje baart honderden zeepaardjes

In het Aquarium van Artis zijn zeepaardjes geboren. Het meest opmerkelijke van zeepaardjes is dat het mannetje bevalt in plaats van het vrouwtje. Artis-verzorgers konden deze unieke gebeurtenis vastleggen op film.

Zeepaardjes zijn monogaam en hebben een partner voor het leven. Het vrouwtje legt de eitjes in de buidel van het mannetje bij de paring, waarop het mannetje de eitjes bevrucht en uitbroedt.

verschieten van kleur

Gedurende de zwangerschap van het mannetje ontmoeten de koppeltjes elkaar iedere ochtend opnieuw. Bij deze ontmoeting verschieten de zeepaardjes van kleur en voeren ze tien minuten lang een soort dans op, waarbij ze met de staarten in elkaar krullen en sierlijk om elkaar heen draaien.

garnalencocktail

Na de geboorte zijn de kleine zeepaardjes zijn té klein om veilig in de bak bij de ouders te blijven en zijn tijdelijk in quarantaine geplaatst. Ze eten al goed van de artemia’s en mises, wat hun ouders ook eten. Dit zijn een soort garnalen. De artemia legt zijn eieren in Midden-Amerika bij hoogwater. Bij laagwater verdrogen de eitjes en ze komen uit als het weer hoogwater wordt met springtij (met volle maan). De eitjes worden uit het water geschept en komen per blik naar Artis. Deze eitjes worden vervolgens in Artis gekweekt en gevoerd aan de zeepaardjes.

ingevroren algen

De mises worden in Noord-Holland gevangen. Ze bevatten een bepaalde hoeveelheid algen. Alleen hiermee kunnen zeepaardjes overleven. Deze worden ingevroren aan bij Artis aangeleverd en per blokje verstrekt aan de zeepaardjes.

zeenaaldachtige

Het zeepaardje behoren tot de zeenaaldachtigen. In feite is het een vis, met een lange snuit en een gekrulde staart. Hij zwemt rechtop. Zijn ogen zijn bijzonder: ze kunnen elk afzonderlijk naar een ander voorwerp kijken: handig om voedsel te zoeken. Een zeepaardje wordt maximaal dertig centimeter lang.

souvenir

Zeepaardjes worden als souvenir verkocht, en de Chinezen gebruiken gedroogde en vermalen zeepaardjes als geneesmiddel: het zou de potentie verhogen. Die werking is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar toch geloven vele mensen erin en worden er daarom miljoenen zeepaardjes per jaar uit zee gevist.

naar het overzicht

diergedrag

Huilende wolven, zwemmende tapirs en nestbouwende chimpansees. Verhalen over opvallend diergedrag.

related_story.thumbnail_small.caption

de oudste eik van Amsterdam

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

Aquariumverhalen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting