Aquariumverhalen

eieren in de bek of de buik

De meeste vissen zijn vrijleggers. Ze strooien hun eieren en sperma rond en besteden geen zorg aan hun nageslacht. Andere vissen dragen de eieren echter veilig bij zich. Zo zijn ze beschermd tegen de gevaren van de buitenwereld.

MUILBROEDER

De bek van de arowana heeft een geheim. De mannetjes van deze grote roofvissen hebben een zak in hun onderkaak. Na de paring met een vrouwtje is duidelijk waar deze voor dient. Als het vrouwtje de eieren laat vallen, hapt het mannetje ze snel op en houdt ze in de zak in zijn onderkaak. De bek van de arowana is namelijk als een kraamkamer. Hij wordt daarom ook wel een muilbroeder genoemd.

In de zak in zijn onderkaak zijn de eieren en jongen beschermd tegen rovers. Een verse waterstroom zorgt voor voldoende zuurstof. Als de jongen uit vaders bek tevoorschijn komen, zijn ze al 8-10 cm lang. Hoe vreemd het ook klinkt om eieren in de bek uit te broeden, het komt bij verschillende families van vissen voor.

BROEDBUIDEL

De voortplanting van zeepaardjes is al even bijzonder als hun uiterlijk. Met hun grijpstaart, die een beetje lijkt op de staart van een aap, houden ze zich aan elkaar vast tijdens de paring. Terwijl de staarten van het mannetje en vrouwtje verstrengeld zijn, brengt het vrouwtje via haar legbuis eicellen over in de broedbuidel van het mannetje. Het mannetje raakt daardoor als het ware zwanger van het vrouwtje. Enkele weken later is de ‘bevalling’. Met een krachtinspanning perst het mannetje de jongen dan uit zijn broedbuidel.

NAVELSTRENG

Roodstaarthooglandkarpers komen uit Mexico en behoren tot de levendbarende tandkarpers. Ze leggen geen eieren, maar brengen hun jongen levend ter wereld. Het mannetje heeft een aangepaste anaalvin waarmee hij een pakketje sperma aan het vrouwtje kan doorgeven. Die vin noemen we een andropodium. De bevruchting vindt dus plaats binnen het lichaam van het vrouwtje. Dit in tegenstelling tot de meeste andere vissoorten, waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt.

De jongen ontwikkelen zich in het lichaam van de moeder en komen vlak voor de geboorte uit het ei. De jongen krijgen voeding van hun moeder via voedingssnoeren die doen denken aan een navelstreng. Na ongeveer 60 dagen baart het vrouwtje 10 tot 100 jongen.

geboortegolf in de stad <p><b>geboortegolf in de stad</b><br></p> <p>Bekijk alle <a title="geboortegolf" href="/nu/geboortegolf/">pasgeboren dieren</a></p>
related_story.thumbnail_small.caption

een veilig nest

Aquarium-verhaal:

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

Aquariumverhalen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting