werken in Artis

om 7 uur in Artis

Auke Pot (32) werkt in de ploeg van het Voedselmagazijn die ’s ochtends in alle vroegte langs de dierenverblijven rijdt met het voedsel voor de dieren.

Ik ben een van de eersten die 's morgens vroeg in Artis aan de slag gaat. Bij mij gaat de wekker elke doordeweekse dag om 5 uur af. Vanuit de Midden-Beemster, waar ik woon, fiets ik naar Purmerend en daar pak ik de bus naar Amsterdam. Om 7 uur begin ik in Artis met het samenstellen van de voedselkarren.

De kratten met groente en fruit, granen, zaden en droogvoer hebben we de dag daarvoor al klaar gezet. Bij het vlees en de diepgevroren vis kan dat niet, dat moet gekoeld blijven. Daarom haalt een collega tussen half 7 en 7 uur het vlees of de vis alvast uit de koeling of vriezer. Elke dierenafdeling heeft zijn eigen kratten met precies samengestelde voedselpakketten.

Het is heel belangrijk dat we al zo vroeg rijden. Zo zijn we het publiek dat vanaf 9 uur binnenkomt, nergens tot last. Bovendien kunnen de dierverzorgers die wat later beginnen meteen aan de slag met het voedsel. Ik vind het werk erg leuk en afwisselend. We doen ook veel andere transporten zoals het brengen van dozen met tijdschriften of folders naar de winkel voor in de tuin. Ook assisteren we de dierverzorgers bij dierentransporten van grote dieren. En soms helpen we met het wegbrengen van een dood dier. Dat is minder leuk, maar het hoort er wel bij.

Het mooist in Artis vind ik de roofdieren, de grote katten, hun krachtige aanzicht, het geweld wat er in zit. Fascinerend hoe bijvoorbeeld de leeuwen met hun krachtige kaken en klauwen een stuk vlees verscheuren.

related_story.thumbnail_small.caption

aardbeien, stroopwafels en heerlijke koffie

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

werken in Artis

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting