regenwoudverhalen

Maleise tapir geboren

In Artis is een Maleise tapir geboren. Het jong is een vrouwtje en heet Nakal, wat baldadig betekent in het Maleis. Het is het derde jong van tapirvrouw Aya en tapirman Dick. Enkele dagen geleden daalde de bloedwaarde van Aya, wat een teken is dat ze klaar was om te werpen. De bevalling zelf ging heel snel, in een paar minuten was Nakal geboren. 

Tapir’s hebben een primitieve lichaamsbouw. Een grote schedel met relatief kleine hersenen, een korte slurf en hele aparte tanden duiden er op dat de tapir een oerdier is. Nakal lijkt niet op haar ouders. Dit is normaal voor tapirjongen. De eerste zes maanden is het jong bruin met witte strepen en stippen. Dit is ter camouflage. Volwassen tapirs zijn zwart met een wit middenlijf. De draagtijd van de Maleise tapir is ruim 13 maanden. Ze krijgen één jong per keer, dat ongeveer 10 maanden bij de moeder blijft. 

zwemmen

Nakal is al af en toe in haar buitenverblijf te zien. Zij toont ook al interesse in het waterbassin. Haar vacht is alleen nog niet waterdicht. Een tapirjong kan pas met een aantal weken zwemmen. Als ze niet buiten is, is ze te zien op de monitor in het Gorillahuis.

Zowel in Zuid-Amerika als in Oost-Azië komen tapir-soorten voor. De Maleise Tapir in Artis is de grootste soort. De voortplanting van de Maleise tapir is belangrijk, want het dier wordt met uitsterven bedreigd. Natura Artis Magistra speelt daarom een voortrekkersrol in het Europese fokprogramma voor deze diersoort. 

related_story.thumbnail_small.caption

opnieuw grote miereneter geboren in Artis

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

regenwoudverhalen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting