Planetariumverhalen

Jupiter verstopt zich achter de maan

Schoof de planeet Venus een tijdje geleden nog voor de zon langs, zondagochtend 15 juli verstopt de planeet Jupiter zich achter de maan. Een zeldzaam verschijnsel, dat bij helder weer goed waarneembaar is aan de oostnoordoostelijke ochtendhemel.

Om 03.00 uur zie je maan en planeet laag boven de horizon staan. Tussen 03.53 en 04.13 verdwijnt Jupiter achter de maan. Probeer een plek te vinden met een vrij uitzicht op de horizon, aangezien de maan nog laag aan de hemel staat.

ruimte in het heelal

Normaal gesproken lijken alle sterren, planeten, zon en maan in één vlak aan de hemel te bewegen. Tijdens een verduistering van een planeet door de maan zie je dat het enige hemellichaam verder ligt dan het andere. De maan staat ongeveer 380.000 km van de aarde vandaan, Jupiter maar liefst 650 miljoen kilometer. Klinkt logisch, maar het heelal is dus erg ruimtelijk.

de dierenriem

Onze planeten en de maan draaien allemaal in ongeveer hetzelfde vlak om de zon. Daarom bewegen de planeten, gezien vanaf de aarde, in ongeveer hetzelfde pad door de sterren heen. Af en toe komt het daarom voor dat deze hemellichamen elkaar bedekken. Dat pad van de maan en de planeten gaat door een aantal zeer bekende sterrenbeelden; de dierenriem.

in het Planetarium

Iedere zaterdag in juli en augustus kun je op de ZOOmeravonden om 19.00u, 20.00u en 21.00u binnenlopen bij het Planetarium en is er een speciale presentatie over de sterrenhemel van komende tijd. Daarna wordt er een vlucht door het heelal gemaakt. Komende tijd zal er extra aandacht worden besteedt aan de bedekking van de planeet Jupiter door de maan. 

naar het overzicht

ruimtereis

Dagelijks worden er speciale films vertoond in de 628 m² grote, bolvormige koepel van het Planetarium

related_story.thumbnail_small.caption

zwarte stip voor de zon

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

Planetariumverhalen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting