groen

waarom verkleurt blad?

Loofbomen kleuren in de herfst prachtig van groen naar geel, bruin, rood of oranje. Waarom verkleuren bladeren?

Bladeren vangen lichtenergie van de zon op met behulp van het groene pigment chlorofyl. Dat pigment overheerst en daarom zijn bladeren groen. Het blad gebruikt de lichtenergie om koolzuurgas en water om te zetten in energierijke koolhydraten zodat planten kunnen groeien. 

Bij dit proces van fotosynthese (fos = licht en synthesis = samenstellen) komt zuurstof vrij. Een andere functie van het blad is de verdamping van water. Daarmee is de boom verzekerd van aanvoer van water, zouten en mineralen vanuit de bodem. Essentieel, want water en voedingstoffen zijn – naast zonlicht – broodnodig voor de fotosynthese. 

groene zonnepanelen

Met het korter worden van de dagen in de herfst loopt de opbrengst van de groene zonnepanelen van de boom, de bladeren, sterk terug. En als de temperatuur daalt, valt ook de verdamping via het blad, en dus ook het transport, op den duur weg. Bovendien kunnen bladeren van loofbomen slecht tegen vorst. Om dat voor te zijn laten loofbomen hun bladeren vallen. Maar dat gaat niet ineens. 

kurklaagje

In de herfst ontstaat op de grens van bladsteel en tak een steeds dikker wordend kurklaagje. Het transport van voedingsstoffen van en naar het blad verloopt steeds moeizamer. Als dit uiteindelijk stopt en er niets meer doorheen kan, valt het blad uiteindelijk af. Maar voor het zover is zorgen loofbomen ervoor dat de meeste voedingsstoffen uit het blad terugvloeien naar de boom en worden opgeslagen, als reserve voor het volgende groeiseizoen. 

wortel- en eidooierkleuren

In die periode verkleuren de bladeren vaak prachtig. Dat komt omdat de boom de groene kleurstof uit het blad afbreekt en de onderdelen ervan opslaat in stam en wortels. En er wordt geen nieuw bladgroen meer aangemaakt. De andere pigmenten in het blad gaan domineren. Als er vooral kleurstoffen uit de groep van de carotenen (bekend van wortel en eidooier) in het blad aanwezig zijn, krijg je gele en oranje kleuren. Bij de kleurstofgroep anthocyanen overheersen de rode kleuren. Zo kan de herfst gloeien van kleur. 

kleurenspel in Artis 

Beuken verkleuren van groen naar geel en rood, platanen verkleuren naar geel, terwijl de amberboom in de herfst er vlammend rood uitziet. Vooral in de Japanse Tuin is dit heel mooi te zien. Maar eigenlijk is heel Artis vanaf half oktober een feest van kleuren. 

naar het overzicht

groen

Artis is een groene oase in Amsterdam met vele bijzondere bomen en planten.

related_story.thumbnail_small.caption

de oudste eik van Amsterdam

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

groen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting