camelia

sneeuwklokjes

toverhazelaar

groen

extreem vroeg in bloei

De winter is tot nu toe bijzonder zacht verlopen. Vorig jaar liep de natuur flink achter door de koude winter, nu is het juist te warm voor de tijd van het jaar. Hoe reageert de natuur in Artis daarop?

Als je nu komt kijken in Artis, zie je overal de groene punten van de bollen boven de grond uitsteken. Op sommige plekken zijn bolgewassen al flink uitgegroeid, en bloeien zelfs al volop. Bij de oude, statige beuk tegenover de Pampa bijvoorbeeld zijn groepjes sneeuwklokjes te bewonderen. En dat is vroeg in het jaar. Naast het huisje van de Kamelenweide bloeit zelfs al een prachtige bos narcissen. Met het beetje nachtvorst van de laatste dagen hebben de meeste bolgewassen geen problemen. De groei zakt dan naar een lager pitje, maar kapot vriezen doen ze niet.

vroeg in bloei 

Ook sommige struiken in Artis staan al wonderlijk vroeg in bloei. De aucuba, een groenblijvende struik, bloeit normaal gesproken in de zomer. Sommige aucuba’s blijken nu al – midden januari - te bloeien, of ze zitten in elk geval al volop in de knop. Het opvallendst aan deze plant zijn de felrode bessen die mooi contrasteren met de donkergroene bladeren. Maar er valt nog meer te genieten. Door de volop bloeiende camelia’s rond het Minangkabause Huisje lijkt het daar wel zomer. Deze struik heeft rode, roosachtige bloemen en hoort eigenlijk pas in het voorjaar te bloeien. 

winterbloeiers

Voor sommige heesters is het juist heel normaal om in de winterperiode te ‘vlammen’. Neem bijvoorbeeld de toverhazelaar in het Paradijs met de prachtige gele bloempjes. Een heerlijk winterparfum verspreidt Mahonia japonica, een struik met gele bloemen die op verschillende plekken in Artis staat. 

bloemenzee

Het is nu nog een vroeg, en aarzelend begin met de bloei. Maar naast de 70.000 bollen die al in de grond zaten, zijn er afgelopen najaar meer dan 80.000 nieuwe bollen de Artis-grond ingegaan. Omdat de verschillende bolgewassen (en andere planten) op verschillende tijden gaan bloeien, is Artis tot ver in de herfst een zee van bloemen. 

naar het overzicht

groen

Artis is een groene oase in Amsterdam met vele bijzondere bomen en planten.

related_story.thumbnail_small.caption

de rustperiode van bomen

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

groen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting