groen

de oudste eik van Amsterdam

Artis heeft een mooie, oude tuin met bijzondere planten. Vele dikke bomen stonden er al ruim voordat de tuin werd gesticht. Een eik is de oudste boom van de stad Amsterdam te noemen.

De reusachtige zomereik staat tegenover het gebouw de Volharding, rechts naast het buitenverblijf van de chimpansees.

oudste boom van Amsterdam 

De eik wordt op ruim 250 jaar geschat. Dat wil zeggen dat de boom er al als jonkie stond, toen Mozart nog geboren moest worden, namelijk 1756. "Daar[...] rijst weer zoo'n kronkeltakkige eik omhoog, een dertig meter stellig; met de grote bruine beuken de trots van Artis", schreef natuurvorser Eli Heimans in tijdschrift De Groene Amsterdammer, in 1903. De eik was toen, 107 jaar geleden, dus al 30 meter hoog. Wellicht moet de leeftijd van 'ruim' 250 jaar daarom nog ruimer gezien worden en is deze eik misschien zelfs wel de oudste boom van Amsterdam. 

apenklimboom

Heimans schreef vaker over de boom, zoals in 1906 in zijn boekje ‘Wandelen en waarnemen’. Hij ziet dat de orang-oetans bij het buiten spelen de eik dikwijls als klimboom gebruiken. "Dat het echte boomapen zijn, ziet men eerst recht als ze de hand van de oppasser ontglippen, vlug de ladder opklauteren en verder over, onder en langs de takken van den hoogen eikenboom marcheeren, die midden op het perk staat. De mooie boom vaart er heel slecht bij." Inmiddels is de boom al lang geen apenklimboom meer.

naar het overzicht

groen

Artis is een groene oase in Amsterdam met vele bijzondere bomen en planten.

related_story.thumbnail_small.caption

extreem vroeg in bloei

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

groen

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting