geboortegolf

voor het eerst in 8 jaar springbok geboren

Half september is er op de Savanne voor het eerst sinds 2003 een springbok geboren. De vader leeft sinds 2010 in Artis, en de moeder is in 2001 in Artis geboren. Beiden doen het goed op de Savanne. Het kalf is een mannetje en stond binnen een uur na zijn geboorte al stevig op zijn poten te drinken. Het jong zal langzaamaan kennis maken met de andere bewoners van de Savanne.

Springbokken (Antidorcas marsupialis) komen van oorsprong voor op de vlaktes van zuidelijk Afrika. Ze ontlenen hun naam aan de tot 3,5 meter hoge sprongen die ze maken om andere springbokken te imponeren of vijanden af te schrikken. Daarnaast zijn het snelle en wendbare dieren, en zijn ze goed in staat om tijdenlang met erg weinig water te overleven. Zuid-Afrika heeft de springbok tot het nationale dier bestempeld. De springbok komt daar vaak voor als symbool van onder andere het nationale rugbyteam.

samenleven op de Savanne

In Afrika leven de springbokken in grote kuddes en delen ze hun territorium met andere grazers. Om deze twee redenen zijn de springbokken van Artis op de Savanne geplaatst. Hier leven ze samen met verschillende Afrikaanse grazers zoals zebra’s, spiesbokken en giraffes. Al deze dieren zijn kuddedieren, en hebben gezelschap aan elkaar. 

related_story.thumbnail_small.caption

succesvol fokprogramma zwarte kuifmakaak

geboortegolf:

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

geboortegolf

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting