geboortegolf

verrassend zorgzame vissen

De meeste vissen bekommeren zich niet om hun nakomelingen. Maar er zijn soorten die wel zorgen voor hun eieren en jongen. Sommige doen dat op heel verrassende manieren.

BOVEN WATER

Als vissen eieren leggen zijn er vaak kapers op de kust. Die lusten wel een eitje. Om te voorkomen dat ze worden opgegeten, legt de spatzalm zijn eieren op een wel heel verrassende plaats. Hij legt ze namelijk boven water, op overhangende bladeren. Zo zijn ze onbereikbaar voor de gevaren onder water.

Om de eieren boven water te plaatsen springen de ouders samen uit het water tegen een blad aan. Daar blijven ze hangen terwijl het vrouwtje een paar eieren afzet en het mannetje ze bevrucht. De ouders springen meerdere malen. Om de eieren vochtig te houden spat het mannetje de eieren zo nu en dan nat. Vandaar ook de naam spatzalm. Na een aantal dagen komen de jongen uit het ei en vallen ze in het water.

HECHTE FAMILIE

De prinses van Burundi leeft in de buurt van rotsen in het Afrikaanse Tanganyikameer. Daar bezet een ouderpaar een territorium. De ouders bewaken hun eieren en jongen samen tegen indringers en rovers. Dat is erg bijzonder want er zijn maar weinig vissoorten waarbij beide ouders de jongen verzorgen.

Wat de prinses van Burundi nóg bijzonderder maakt, is dat ook de grotere jongen helpen bij het verdedigen van hun broertjes en zusjes. Zo ontstaat een kolonie met vissen van verschillende generaties die elkaar wederzijds beschermen. Zulk uitgebreid familiegedrag zien we vooral bij zoogdieren en vogels, maar komt bij vissen weinig voor.

SMAKELIJKE HUID

Er zijn allerlei manieren waarop ouderdieren hun jongen van voedsel voorzien. Zo zijn er dieren die voedsel opbraken of de jongen zogen. De bruine discus uit het Amazonegebied produceert zelf voedsel voor de jongen. De huid op zijn flanken scheidt slijm af waar de jonge discusvisjes van eten. Zo dragen vader en moeder discus een voorraadje voedsel bij zich, waarop de jongen goed groeien.

geboortegolf in de stad <p><b>geboortegolf in de stad</b><br></p> <p>Bekijk alle <a title="geboortegolf" href="/nu/geboortegolf/">pasgeboren dieren</a></p>
related_story.thumbnail_small.caption

eieren in de bek of de buik

Aquarium-verhaal:

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

geboortegolf

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting