geboortegolf

jonge zweepspinnen op de rug

In het Insectarium zijn vele kleine zweepspinnen na 14 dagen uit hun eitjes gekropen. De jongen blijven nog 2 weken op de rug van hun moeder tot ze groot genoeg zijn om op hun eigen poten te staan.

Tijdens het paren legt het mannetje een spermapakketje op de grond. Door het vrouwtje te betasten met zijn zwepen leidt hij haar over het pakketje heen, waardoor ze bevrucht wordt. Enige tijd later legt het vrouwtje 20 tot 40 eieren, die ze in haar achterlichaam met zich meedraagt. Als de jongen uit de eitjes gekropen zijn, blijven ze nog 2 weken dagen op de rug van het vrouwtje zitten. Daarna vervellen ze en zijn ze groot genoeg om hun eigen weg te gaan. 

De zweepspin (Damon variegatus) dankt zijn naam aan zijn enorme tastpoten die op zwepen lijken. Een zweepspin is een sterk afgeplat dier met een breed rugschild en een rond achterlijf. Hij heeft hele lange poten; de voorste twee groeien uit tot tastpoten die soms vijf keer groter dan het lichaam kunnen worden. De spanwijdte van de gespierde tastorganen van een zweepspin met een lichaamslengte van 4 cm bedraagt ongeveer 25 cm.

ONGEVAARLIJK

Door zijn grijppoten kan de zweepspin er indrukwekkend uitzien. Die poten dienen om een prooi mee vast te houden of om zich te wassen. De zweepspin heeft geen gifkaken en geen angel, dus is ongevaarlijk voor de mens. Snel zijwaarts vluchten is zijn belangrijkste verdediging.

geboortegolf in de stad <p><b>geboortegolf in de stad</b><br></p> <p>Bekijk alle <a title="geboortegolf" href="/nu/geboortegolf/">pasgeboren dieren</a></p>
related_story.thumbnail_small.caption

juweelwesp legt ei in levende kakkerlak

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

geboortegolf

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting