geboortegolf

gorilla Bembosi geboren

Vlak voordat Artis openging, is gorillavrouwtje Binti bevallen van een gezond jong. Het is een mannetje en heet Bembosi. De naam betekent hoeder van de vrede.

Toen de verzorgers 's ochtends gingen kijken of er al tekenen waren van een bevalling, was er nog niets te zien. Binti zat wel met haar benen wijd, maar ze was nog niet aan het persen. Drie kwartier later zat Binti met haar jong vlak bij het raam van haar verblijf, zodat de verzorgers de gorillababy goed konden zien. Ze begon toen ook direct met het eten van de nageboorte. Dit is normaal bij gorilla’s om zo mineralen terug te winnen die anders verloren gaan.  De andere jonge gorilla’s toonden hier erg veel interesse in, waarop Binti ze lieten mee-eten. Ze namen direct hun kans om het jong van dichtbij te bekijken en voorzichtig aan te raken.

ERVAREN MOEDER 

Binti is een ervaren moeder. Zij heeft meerdere gorilla’s jongen zien krijgen en opvoeden. In 2007 heeft zij Bwana gekregen, wat haar eerste jong was. Gorilla’s moeten, net zoals mensen en alle hogere zoogdieren, het moederen en leven in de groep echt leren. Dit doen zij door te kijken naar andere vrouwtjes in de groep en zien hoe zij hun jongen zogen, vasthouden en verzorgen. Pas als gorillavrouwtjes dit hebben meegemaakt, kunnen ze zelf een jong grootbrengen. 

SNELLE BEVALLING

Een gorillabevalling is veel sneller dan een mensenbevalling. Dit komt doordat een gorillababy een relatief klein hoofd heeft. Omdat gorilla’s op vier benen lopen, is een gespierde nek noodzakelijk om het hoofd omhoog te houden. Toen mensen op twee benen gingen lopen, had de mens die spieren niet meer nodig en heeft het mensenhoofd zich verder naar achteren ontwikkeld. Een mensenbaby heeft dus een groter hoofd wat de bevalling vertraagt.   

BEDREIGD

De gorilla is een bedreigde diersoort. Artis doet mee aan het internationale fokprogramma voor de Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla). De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor gorilla’s, vooral door versnippering van leefgebieden, de handel in zogenaamd ‘bushmeat’ en stroperij. Gorillavrouwtje Sindy is ook drachtig. Haar jong wordt in september verwacht. 

geboortegolf in de stad <p><b>geboortegolf in de stad</b><br></p> <p>Bekijk alle <a title="geboortegolf" href="/nu/geboortegolf/">pasgeboren dieren</a></p>
related_story.thumbnail_small.caption

in het wild itgestorven algazellen geboren

geboortegolf:

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

geboortegolf

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting