erfgoed

schrijven met Darwin

In Artis lopen 23 pauwen los door het park. Ze scharrelen veel rond bij de Hollandse Tuin, maar ze laten zich ook zien bij de zeeleeuwen, op het ecodak van de zebrastallen en zelfs in het Gorillahuis. 

Pauwen zijn niet alleen prachtig om te zien, ook in biologisch opzicht zijn deze dieren erg interessant. Niemand minder dan Charles Darwin zelf schreef in 1868 met Artis over deze majestueuze dieren. Artis was toen de enige dierentuin ter wereld met zowel de van India afkomstige blauwe pauw als groene pauw, die in Maleisië en op Java leeft. Darwin was nieuwsgierig naar de verschillen in ontwikkeling tussen beide pauwensoorten. 

schrijven met Darwin

De briefwisseling met Artis heeft Darwin mede geïnspireerd tot zijn theorie van seksuele selectie. Opvallend is dat bij pauwen niet het sterkste mannetje voor nageslacht zorgt, maar juist de pauwen met de mooiste staart. Erg effectief om vrouwtjes pauwen mee te verleiden, maar erg onhandig als er voor een tijger gevlucht moet worden. Door deze manier van voortplanten wordt pauw steeds fraaier, maar ook steeds kwetsbaarder in de natuur.

naar het overzicht

erfgoed

Artis is de oudste dierentuin van Nederland. De historische verhalen gaan terug tot 1838.

bekijk alle verhalen uit Artis

erfgoed

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting