erfgoed

het Heimans Diorama; een kijkdoos van natuur en kunst

Artis beschikt over een uniek stuk erfgoed uit 1926 dat op een bijzondere manier natuur tentoonstelt: het Heimans Diorama. Als men achter in het Aquarium, via een smal gangetje een donkere ruimte betreedt, stap je in de illusie van een duinlandschap.

Op de voorgrond ontwaar je steeds meer vogels en andere dieren in hun eigen omgeving tussen helmgras en duindoorn, achter hen strekt zich een weids landschap uit van duin, water en lucht. 

liefde voor Nederlandse natuur

Eli Heimans, naamgever van het diorama, was onderwijzer. Vaak ging hij met zijn klassen de natuur in om de kinderen te leren over planten en dieren. Samen met Jac. P. Thijsse is Heimans in belangrijke mate verantwoordelijk voor de opbloei van belangstelling voor de Nederlandse natuur.

Na Heimans' dood in 1914 is de Heimans Stichting opgericht. In deze stichting zaten naast mede-onderwijzer Thijsse ook Artis-directeur Kerbert, Artis-medewerker Portielje en vogelkenner en preparateur P.L. Steenhuizen. De stichting legde de nadruk op de toen nog ondergewaardeerde Nederlandse natuur. Het ging hen er om dat de mensen de natuur introkken om die te beleven. 

Heimans-symposium

Het diorama is achterin het Aquarium te vinden, samen met een tentoonstelling over Heimans en Thijsse en de foto’s van Steenhuizen. Op 10 december, de 150ste geboortedag van Eli Heimans, vindt het Heimans-symposium plaats. Hierin wordt aandacht besteed aan Heimans' leven en de relevantie van zijn gedachtegoed in onze huidige samenleving.

naar het overzicht

erfgoed

Artis is de oudste dierentuin van Nederland. De historische verhalen gaan terug tot 1838.

bekijk alle verhalen uit Artis

erfgoed

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting