diergedrag

wie is er dominant?

De roedel wolven in Artis bestaat nu uit 16 dieren. Vooral tijdens het voeren kun je goed zien wie het voor het zeggen heeft en hoe de wolven in de groep met elkaar omgaan.

De roedel bestaat uit het topstel, de alfa-teef en de alfa-reu, nog 1 andere volwassen teef, 3 lichtbruin gekleurde jonge wolven van vorig jaar, dat zijn de ‘jaarlingen’, én de eind april geboren 10 pups. De pups doen al volop mee met de huilsessies en onderling stoeien ze veel met elkaar. Allemaal tekenen dat het met de sociale samenhang van de roedel goed zit. 

rangorde

Een roedel is strak georganiseerd. De alfa-reu is de baas van de groep. Dan volgt de alfa-teef, daarna de andere volwassen wolvenen en vervolgens de jaarlingen. Zij zijn bijna net zo groot als hun witte ouders, maar nog bruin van kleur. Normaal gesproken krijgt alleen het alfa-paar jongen. Bijzonder in deze groep is dat de andere volwassen teef dit jaar ook een nest heeft gekregen. Aan de pups is dat niet te zien. Als ze actief zijn, lopen ze gewoon als één familie door elkaar heen.

voorrrang bij het eten

Hoewel de pups nog gezoogd worden, eten ze al behoorlijk mee van een vleesmaaltijd. De pups krijgen duidelijk voorrang bij het eten. Vooral het alfapaar zorgt ervoor dat de kleintjes voldoende aan hun trekken komen. Tijdens het eten zijn de pups onderling soms behoorlijk aan het snauwen en grommen om de hapjes. Zo leren ze om hun plek in de roedel te veroveren.

De jaarlingen hebben geen voorrang meer bij het eten. Ze moeten echt hun best doen om een stuk vlees te pakken te krijgen. Een van de jaarlingen, een vrouwtje, is behoorlijk dominant en agressief. Bij het rukken en trekken aan een stuk vlees wint zij het zelfs regelmatig van een van de volwassen wolven.

kijken naar wolvengedrag

De positie van een dier in de roedel kun je aflezen aan zijn gedrag en houding. Als een wolf dominant is, houdt hij zijn staart horizontaal en zijn oren naar voren gericht. Ook veegt de wolf regelmatig met de achterpoten, zoals huishonden doen als ze hun behoefte gedaan hebben. Een ondergeschikte wolf loopt met de staart tussen de poten en heeft zijn oren naar achteren gericht. Ook likt deze wolf af en toe de onderkant van de bek van het dominantere dier. Als een conflict heel erg oploopt, werpt de onderdanige wolf zich op de rug.

voertijden wolven

Kom kijken naar het interessante wolvengedrag tijdens het voeren. De wolven krijgen elke dag op een andere tijd te eten. Bekijk de voedertijden in de dagagenda.

naar het overzicht

diergedrag

Huilende wolven, zwemmende tapirs en nestbouwende chimpansees. Verhalen over opvallend diergedrag.

de wolf is geadopteerd door de familie Verhoef , De Vos & Partners NV, Van der Tol

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

huilen met de wolven

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

diergedrag

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting