diergedrag

schapen scheren op de Kinderboerderij

De schapen op de Kinderboerderij zijn weer geschoren. Dit doen de verzorgers elk jaar aan het eind van de lente, zodat de schapen het niet te warm krijgen in de zomer. In de wintermaanden hebben de schapen hun dikke vacht juist nodig. De lammetjes worden nog niet geschoren. Pas als een schaap volwassen is, wordt de vacht er voor het eerst afgehaald.

De Hampshire downschapen hebben de dikste vacht van alle schapen op de Kinderboerderij. Ze hebben niet alleen wolgroei op hun lijf, maar ook op hun kop. De wol is roomwit van kleur. De neus, oogranden, oren, knieën en het ondergedeelte van de poten zijn donkerbruin tot bijna pikzwart behaard. 

Het scheren van de Hampshire downschapen is voor de verzorgers een hele klus. Ze moeten de dieren stevig vasthouden, soms zelfs met z’n tweeën. Het afscheren van de wol duurt ongeveer een kwartier per schaap. 

schapen in het wild

Bij schapen in het wild laat de vacht vanzelf los zodra het warmer wordt. Zoals dat ook gebeurt bij de kamelen op de Kamelenweide. Wilde schapen zijn afhankelijker van hun vacht dan de schapen in Artis. Schapen die in het wild leven kunnen niet door verzorgers naar binnen worden gehaald zodra het gaat vriezen. Hun dikke vacht moet ze beschermen tegen alle weersomstandigheden.

naar het overzicht

diergedrag

Huilende wolven, zwemmende tapirs en nestbouwende chimpansees. Verhalen over opvallend diergedrag.

related_story.thumbnail_small.caption

eerste lammetje van het jaar geboren

geboortegolf:

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

diergedrag

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting