diergedrag

huilen met de wolven

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien de alarmsirenes. Ook in Artis is dat goed te horen. De meeste dieren en mensen trekken zich er niks van aan, maar de wolven reageren heel opgewonden.

Zenuwachtig lopen de wolven rond. Ze beklimmen een heuveltje en gooien de kop  achterover. De bek gaat open en uit de keel klinkt een steeds harder, huilerig geluid. Van laag naar hoog en weer omlaag. De 3 welpen die begin mei zijn geboren, imiteren het gedrag van hun ouders en huilen, of piepen, volop mee.

huilen in koor

Het gehuil van wolven is goed onderzocht, zowel bij Noord-Amerikaanse als Europese wolven. Het is gebleken dat wolven vooral huilen in het najaar en bij voorkeur in de vroege ochtend en late avond. Door in koor te huilen verstevigen wolven hun onderlinge band, het komt het groepsgevoel ten goede. Bovendien laten ze zo weten tot waar hun familieterritorium reikt. Voor niet-roedelgenoten is daar geen plek: die worden verdreven.

waar zit je?

Daarnaast gebruiken wolven hun gehuil om in contact te blijven met groepsgenoten. Eind juli  was daarvan een mooi staaltje te zien en te horen. De jonge wolven kregen een herhalingsprik tegen hondenziekte, en moesten daarvoor gescheiden worden van de volwassen dieren. De volwassen wolven reageerden eerst door te piepen, maar lieten al gauw een luid gehuil horen. Uit de natuur is bekend dat de wolf die z’n roedel is kwijtgeraakt, via gehuil zijn groep weer terug kan vinden. De huil van de ene wolf is dan ook de andere niet. Wolven weten precies wie er huilt.

elke maand meehuilen

Beleef elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur het huilen van de wolven.

naar het overzicht

diergedrag

Huilende wolven, zwemmende tapirs en nestbouwende chimpansees. Verhalen over opvallend diergedrag.

de Hudson Bay wolf is geadopteerd door de familie Verhoef , Van der Tol

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

voor het eerst in 16 jaar wolfjes geboren in Artis

geboortegolf:

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

diergedrag

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting