diergedrag

echo bij de tapir

Er zijn verschillende manieren om er achter te komen of een dier drachtig is. Meestal maakt de dierenarts een echo. Bij de tapir gebruikt hij hiervoor een bijzondere methode.

De tapir wordt niet verdoofd. In plaats daarvan aait en masseert een van de verzorgers haar op een speciale manier, zodat ze langzaam in een diepe slaap valt. Als ze slaapt kan de dierenarts er makkelijk bij om een echo te maken. Uit de echo bleek dat ze inderdaad drachtig is.

De Maleise tapir (Tapirus indicus) is een bedreigde diersoort. Artis neemt deel aan het Europese forkprogramma voor het behoud van deze diersoort. De 2 Maleise tapirs die in Artis leven hebben de afgelopen jaren al voor 3 nakomelingen gezorgd.

donkerbruin met streepjes en stippen

Maleise tapirs hebben een draagtijd van 13 maanden en krijgen dan 1 jong. De jongen hebben een donkerbruine vacht met smalle horizontale witte strepen en stippen, na ongeveer 4 tot 7 maanden krijgen ze hun volwassen zwart-witte kleuren. 

Maleise tapirs leven in tropisch Zuidoost Azië. Daar leven ze in op de vlaktes en aan de rand van wouden. Hun leefgebied wordt steeds kleiner door ontbossing en akkerbouw en er wordt op ze gejaagd.

naar het overzicht

diergedrag

Huilende wolven, zwemmende tapirs en nestbouwende chimpansees. Verhalen over opvallend diergedrag.

bekijk alle verhalen uit Artis

diergedrag

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting