de 10 Vergeten Dieren

zwemmen in een harnas

Deze zomer staat Artis in het teken van de 10 Vergeten Dieren. Deze week staat de gehoornde koffervis centraal, een koraalvis met een stevig pantser.

Zie je lichtgele, schommelende doosjes in de koraalbak van het Aquarium, dan zijn het de koffervissen. Voor een vis zien ze er eigenaardig uit. Het lichaam is vierkant van vorm en opgebouwd uit een stijf pantser van zeshoekige beenplaten. Daarnaast heeft deze koffervis twee typerende hoorntjes.

starre doos

Het pantser heeft een aantal openingen waaruit bek, ogen, kieuwen, vinnen en staart steken Dat pantser heeft ook gevolgen voor de manier van zwemmen. ‘Normale’ vissen hebben geen harnas en zwemmen met soepele bewegingen van hun lichaam door het water. Bij de koffervis is het net alsof je naar een ruimtecapsule kijkt die langs zweeft. Het lichaam kan niet meedoen met de zwembeweging. Een koffervis zwemt alleen met z’n vinnen, en stuurt vooral met de staart.

speedbootje

Hoe star ook, toch kunnen ze opeens heel snel zwemmen. Soms zet een koffervis een ware spurt in en dan gaat hij er als een speedbootje vandoor! Z’n vinnen bewegen dan net als kleine propellers.

voor- en nadelen

Nadeel van een pantser is dat je minder beweeglijk bent. Voordeel is dat je minder eetbaar bent voor andere vissen. Daarnaast hebben koffervissen ook nog als wapen een sterk gif dat ze kunnen afscheiden als ze in gevaar zijn.

naar het overzicht

Vergeten Dieren

Ontdek de 10 Vergeten Dieren van Artis. 

Wist u dat u dit dier kunt adopteren? Als u een dier adopteert komt uw naam hier te staan!

ook een dier adopteren?

related_story.thumbnail_small.caption

lopen over water

Lees dit verhaal

Artis-app

Download de gratis Artis-app met de actuele dagagenda, een speciale route en het laatste nieuws.

voor iPhone en Android »

bekijk alle verhalen uit Artis

de 10 Vergeten Dieren

CBF keur voor goede doelen

ANBI

Natura Artis Magistra bedankt: Bank Giro Loterij

ANWB fonds Gemeente Amsterdam Bouwstenen Dierenbescherming Stadsdeel centrum Janivo Canon Compass Group Provincie Noord-Holland Prins Bernard Cultuurfonds Vrumona Zabawas Stimuleringsfonds voor de Architectuur Rijksoverheid kansen voor West Europese Unie Rabobank Amsterdam VSB-fonds gravin van Bylandt stichting